Constructii & Imobiliare

C&W Echinox: Dezvoltatorii vor livra în următoarele 16 luni aproape 500.000 mp de birouri în Bucureşti şi oraşele regionale; pandemia a redus utilizarea actuală a birourilor, dar mai puţin gradul de ocupare

Autor: Roxana Rosu

27.08.2020, 13:21 197

Criza medicală provocată de pandemia Covid-19 a influenţat semnificativ gradul de utilizare a birourilor, companiile adoptând diverse metode pentru a-şi proteja angajaţii, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spaţiilor, în condiţiile în care majoritatea chiriaşilor analizează încă cea mai bună soluţie pe termen mediu şi lung în privinţa desfăşurării activităţii,potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% în Bucureşti, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu şi de 7,4% în Central Business District – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle (CBD) la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Braşov.

 „Nevoia de construcţii moderne, de calitate, cu o poziţionare atractivă, nu va dispărea odată cu pandemia Covid-19, fie că vorbim de spaţii de birouri, rezidenţiale sau comerciale. Atât dezvoltatorii, cât şi băncile şi investitorii, înţeleg că vorbim doar de o regândire a modului în care spaţiile de birouri vor fi folosite, nu de o lipsă a nevoii de astfel de spaţii, motiv pentru care activitatea a continuat într-un ritm susţinut pe toate şantierele mari, atât în Bucureşti, cât şi în ţară”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

De asemenea, chiriile de referinţă au rămas stabile, la un nivel de 19 euro / mp / lună în Bucureşti, respectiv 15 euro / mp / lună în Cluj-Napoca sau Timişoara, după o lungă perioadă în care concurenţa dintre dezvoltatori a menţinut preţurile din piaţa locală la un nivel competitiv faţă de oraşele similare din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO