Constructii & Imobiliare

C&W Echinox: Costurile de ocupare a birourilor reprezintă 3-4% din cifra de afaceri a firmelor de servicii din Bucureşti. ”O parte din costuri au fost «transferate» în această perioadă către angajaţi, care achită facturi la utilităţi mai mari sau investesc în mobilier de birou”

C&W Echinox: Costurile de ocupare a birourilor...

Autor: Roxana Rosu

03.12.2020, 11:06 147

Costurile de ocupare a spaţiilor de birouri reprezintă, în medie, între 3 şi 4% din cifra de afaceri a companiilor de servicii din Bucureşti, putând coborî chiar şi sub 2%, în anumite cazuri, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Analiza ia în calcul rezultatele din 2019 realizate de companii din domenii diverse, precum realizarea de software-uri, agenţii de publicitate, consultanţă în tehnologia informaţiei, inginerie şi consultanţă tehnică, servicii de suport pentru întreprinderi, contabilitate şi audit financiar, arhitectură sau agenţii imobiliare.

Companiile analizate, ale căror venituri sunt realizate preponderent din munca prestată în cadrul spaţiului de birouri, au realizat în 2019 o cifră de afaceri cumulată de 8 miliarde de euro, având circa 112.000 de angajaţi şi o productivitate medie de 70.000 de euro per angajat.

Costul de ocupare a spaţiilor de birouri pentru aceste companii, format din chirie, taxă de servicii şi utilităţi, a fost estimat la 255 de milioane de euro pe an, echivalentul a circa 190 de euro / angajat / lună. 

„Datele analizate ne arată că restricţionarea muncii de la birou, impusă de regulile de distanţare socială, poate fi dăunătoare punând în pericol productivitatea, nevoile sociale ale angajaţilor sau nevoia de diversitate, de a învăţa şi a realiza lucruri noi. Angajaţii care au lucrat de acasă s-au adaptat în contextul actual şi au căutat să performeze într-o situaţie excepţională percepând-o, în cele mai multe cazuri, ca o etapă temporară. Într-un scenariu în care munca de acasă ar fi adoptată pe scară largă pe termen mediu şi lung, credem că indicatorul de productivitate ar fi greu pus la încercare, iar o scădere de doar 5% ar anula practic integral reducerea de costuri generată de eventuala renunţare la spaţiile de birouri”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO