Constructii & Imobiliare

C&W Echinox a intermediat tranzacţii de peste 300 mil. euro în 2017. “Ne aşteptăm ca sectorul de birouri să genereze în acest an cea mai mare parte a volumului tranzacţional.”

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets

Autor: Cristina Bellu

19.02.2018, 13:22 160

Cushman & Wakefield (C&W) Echinox a intermediat anul trecut tranzacţii cu active imobiliare din România care au depăşit valoarea de 300 mil. euro, reprezentând 30% dintr-un volum investiţional de aproape un milliard de euro, instituţia vizând pentru anul în curs stabilirea unui nou record în ceea ce priveşte volumul tranzacţionat de divizia Capital Markets.

Tranzacţiile au implicat active din sectoarele de retail, spaţii industriale şi de leisure, incluzând aici proiecte precum Chitila Logistic Park, complexul Radisson Blu din Bucureşti şi două proprietăţi vândute de grupul REWE.

“Anul acesta estimăm un nou record în ceea ce priveşte volumul tranzacţionat pentru echipa noastră de Capital Markets.(...) Ne aşteptăm ca sectorul de birouri să genereze cea mai mare parte a volumului tranzacţional, urmat îndeaproape de sectorul de retail.”, spune Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets.

Totodată, el anticipează că sectorul industrial va beneficia de cea mai importantă scădere a randamentului investiţional, în timp ce activitatea tranzacţională din sectorul hotelier va continua şi se va extinde şi înspre oraşe secundare.

Volumul investiţional din 2017 s-a ridicat la aproximativ 989 mil. euro, potrivit calculelor şi estimărilor Cushman & Wakefield Echinox, în creştere cu 15,5% faţă de anul precedent, cel mai mai activ sector fiind cel de retail, cu o pondere de circa 43% în total.

Piaţa imobiliară locală a fost atractiva pentru o paleta largă de investitori, atrăgând fonduri din 14 ţări diferite, incluzând aici tranzacţiile realizate de companii din China (China Investment Corporation), Statele Unite ale Americii (Cerberus), Africa de Sud (Atterbury, Prime Kapital), Franţa (Immochan), Belgia (Mitiska-REIM), Austria (Immofinanz) sau Republica Ceha (CTP).

Totuşi, la nivelul Europei Centrale şi de Est, piaţa imobiliară locală a atras doar 6% din volumul total tranzacţionat (16,2 miliarde de euro), cele mai active pieţe fiind Polonia (cu o pondere de 30%), Rusia (25%) şi Republica Ceha (20%).

 „Nivelul de lichiditate a pieţei s-a îmbunătăţit gradual în ultimii ani, după ce în 2009 sectorul imobiliar s-a confruntat cu o scădere accentuată a capitalului investit. Activitatea tranzacţională din 2017 reprezintă o fundaţie puternică pentru 2018, an în care ne aşteptăm să vedem o creştere semnificativă a fluxului de capital străin nou în piaţa imobiliară locală. Fondurile noi aflate în căutare de oportunităţi pe piaţa imobiliară locală sunt în prezent la un nivel destul de constant, comparativ cu viteza de intrare a capitalului din perioada 2004 – 2008”, explică Tim Wilkinson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO