Constructii & Imobiliare

Barometrul KPMG privind Creditarea Imobiliară: Clasa de active industriale/logistice este cea mai atractivă în CEE, faţă de segmentul de birouri, care domina înainte de pandemie. ”În România, fondurile de capital privat şi băncile comerciale non-locale par să îşi menţină interesul în finanţarea de noi proiecte imobiliare”

Barometrul KPMG privind Creditarea Imobiliară: Clasa de...

Autor: Roxana Rosu

17.12.2020, 15:54 148

Segmentul de active industriale şi logistice este în prezent cel mai atractiv pentru majoritatea băncilor din Europa Centrală şi de Est (CEE), în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit ultimei ediţii a Barometrului KPMG privind Creditarea Imobiliar, un studiu anual care încearcă să cuantifice punctul de vedere al  băncilor în ceea ce priveşte creditarea pe pieţele imobiliare din Europa.

Această preferinţă este în contrast cu cea mai mare parte a finanţării bancare din Europa pre-COVID, care s-a concentrat, de regulă, pe segmentul clădirilor de birouri.

„În România, în ciuda tendinţei globale şi influenţată de pandemia de COVID-19, băncile sunt într-o anumită măsură deschise finanţării, atât a proiectelor noi de dezvoltare imobiliară, cât şi a proprietăţilor generatoare de venituri. În acelaşi timp, fondurile de capital privat şi băncile comerciale non-locale par să îşi menţină atenţia şi interesul în finanţarea de noi proiecte imobiliare în România, în comparaţie cu perioadele anterioare”, declară Ionuţ Măstăcăneanu, Director Taxe, Servicii Financiare, KPMG în România.

În ceea ce priveşte evoluţiile recente în domeniul imobiliar şi al împrumuturilor imobiliare în 2020, Ori Efraim, Coordonatorul departamentului Imobiliare din KPMG în România, este de părere că piaţa imobiliară românească a încetinit în contextul pandemiei de COVID-19, întrucât investitorii au arătat prudenţă în deciziile lor de a cheltui, iar efectele au fost resimţite în toate sectoarele, în special în domeniul turismului, ceea ce a condus la o creştere semnificativă a disponibilităţii şi flexibilităţii ofertelor.”Cu toate acestea, pe măsură ce situaţia pandemică se va stabiliza, investitorii îşi vor recâştiga încrederea, tranzacţiile vor începe să crească, iar piaţa să prezinte semne de redresare”.

La nivel regional, hotelurile au rămas cel mai puţin preferată clasă de active indicată de respondenţii chestionarului KPMG,  rezultat anticipat având în vedere restricţiile impuse şi măsurile de închidere a graniţelor care au avut un impact sever în turismul european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO