Constructii & Imobiliare

„Băncile au condiţii foarte dure în acordarea de împrumuturi atât pentru renovări, cât şi pentru construcţii noi“

Marinică Potop, director general al Sarcom Râmnicu Vâlcea: Nu am mai realizat exporturi în 2014 întrucât partenerul nostru a intrat într-o operaţiune de reorganizare. Încercăm reluarea exportului pe aceleaşi căi, dar nu ştiu dacă vom reuşi.

Marinică Potop, director general al Sarcom Râmnicu Vâlcea: Nu am mai realizat exporturi în 2014 întrucât partenerul nostru a intrat într-o operaţiune de reorganizare. Încercăm reluarea exportului pe aceleaşi căi, dar nu ştiu dacă vom reuşi.

Autor: Andreea Neferu

12.03.2015, 08:15 693
Marinică Potop, director general şi acţionar al producătorului de vopsele Sarcom Râm­nicu Vâlcea, cu afaceri de aproape 28 mil. lei (6 mil. euro), spune că pro­blema majoră în piaţa pe care activează este lipsa consumului, în contextul în care sectorul construcţiilor nu a reuşit să îşi revină complet după criză. 
 
„Principala provocare este lipsa consu­mu­lui, deoarece populaţia nu are încredere în evo­luţia viitoare, băncile au condiţii foarte dure în acordarea de împrumuturi atât pentru re­no­vări, cât şi pentru construcţii noi. Con­struc­ţia bugetului (de stat – n.red.) este către con­sum şi nu pentru investiţii, întrucât se men­ţine la un nivel incredibil de mare“, spune Potop.
 
Deşi comerţul cu amă­nun­tul a crescut anul trecut cu 7% faţă de 2013, acest avans al consumului nu s-a vă­zut şi pe piaţa construc­ţi­ilor, care per total a înre­gis­trat un declin de 10-15% anul trecut, în contextul în care in­vestiţiile au fost din ce în ce mai puţine, în special în zona de infrastructură, potrivit date­lor de la Institutul Naţio­nal de Statistică şi de la Aso­ciaţia Română a Antre­pre­no­rilor de Construcţii (ARACO). Chiar dacă în zona de rezidenţial au apărut semnale de reviriment anul trecut, acestea nu au fost suficiente pentru a readuce pe plus întregul sector al construcţiilor
 
Compania Sarcom, controlată de Aurel şi Marinică Potop, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 27,8 milioane de lei (6,2 milioane de euro), în creştere cu 2% faţă de 2013. Pentru anul acesta, Potop estimează un avans al rulajului de 3-4%, în contextul în care compania va lansa câteva produse noi.
 
Antreprenorul speră că în ansamblu, piaţa locală a construcţiilor se va menţine anul acesta la nivelul din 2014. În ceea ce priveşte sec­to­rul de lacuri şi vopsele, pe care îl estimează la 150 de mil. euro, Potop afirmă că nu vor exista creşteri anul acesta. Com­pania a început în 2013 exporturile către Bulgaria, însă ulterior acestea au fost între­rupte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO