Constructii & Imobiliare

Asociere surpriză în logistică: Ionuţ Dumitrescu, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori imobiliari, s-a asociat cu Sacha Dragic, fondatorul Superbet, pentru dezvoltarea a 500.000 mp de spaţii industriale în toată ţara. Investiţia depăşeşte 90 mil. euro

Asociere surpriză în logistică: Ionuţ Dumitrescu,...

Autor: Cristina Bellu

21.10.2021, 00:00 1447

Sacha Dragic, fondatorul Superbet, şi Ionuţ Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, vor semna un parteneriat pentru dezvoltarea reţelei de parcuri logistice ELI Parks. Alături de cei doi este implicată Anca Damour, fost membru în boardul executiv al Carrefour, cu o experienţă de 19 ani în zona de real estate şi retail.

Asocierea se află sub rezerva autorizării Consiliului Concurenţei.

În prima fază, proiectul îşi propune să construiască 500.000 mp de spaţii industriale în zone cheie pentru dezvoltarea economiei autohtone, în patru ani. În faza a doua, strategia presupune extinderea accelerată la nivel naţional şi interconectarea – inclusiv prin achiziţii de terenuri de ordin similar - cu parcuri logistice din zona Europei Centrale şi de Est.

Proiectul va fi dezvoltat de către noua entitate creată din asocierea dintre ELI şi D Craig Real Estate, divizia imobiliară a fondului de investiţii D Craig Holding, controlat de Sacha Dragic. Noua entitate porneşte de la o injecţie de capital de 90 de milioane de euro, împărţită egal între Ionuţ Dumitrescu şi Sacha Dragic.

 D Craig Real Estate va fi condusă din poziţia de CEO de Anca Damour.

“Pentru a ne putea extinde accelerat şi la nivel naţional aveam nevoie de parteneri. Atât Anca Damour, cât şi Sacha Dragic au experienţa necesară pentru acest gen de demers antreprenorial într-un sector extrem de efervescent acum şi în anii ce vor veni”, spune Ionuţ Dumitrescu.

Ionuţ Dumitrescu este fondatorul Element Group, un investitor în proiecte de retail (Bistriţa Retail Park – Element Development), proiecte logistice (ELI Parks – Element Industrial) şi proiecte de office (co-fondator alături de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu al diviziei One Office din cadrul One United Properties).

Parte a Element Group, cu investiţii variate în logistică, retail şi birouri, Element Industrial este unul dintre cei mai activi jucători locali pe piaţa de logistică din ţară. Pandemia a creat noi oportunităţi pentru piaţa de logistică, în contextul accelerării digitalizării şi creşterii pieţei de e-commerce.

Pe lângă investiţiile din hub-ul Buftea-Chitila, Element Industrial are în desfăşurare mai multe proiecte situate în oraşe precum, Ploieşti, Piteşti sau Brăila. Toate proiectele sub marca „ELI Parks” sunt dezvoltate conform standardelor internaţionale de clasă A, având principalul obiectiv de a acoperi pe deplin nevoile potenţialilor chiriaşi, indiferent de domeniul în care aceştia activează. În acest context, conceptele utilizate în dezvoltarea parcurilor permit flexibilitate în acomodarea unei game largi de nevoi, atât tehnice, cât şi operaţionale.

Sacha Dragic a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România, grupul Superbet depăşind deja valoarea de 2,5 miliarde de euro. În 2019, câştigă încrederea americanilor de la Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, devenit acţionar minoritar în Superbet, iar anul acesta a marcat cea mai mare tranzacţie făcută de o companiei româneasă în afara ţării – achiziţia celui de-al treilea jucător din piaţa belgiană de betting&gaming.

Dincolo de succesul Superbet al cărui fondator este, Dragic deţine în acest moment un portofoliu diversificat de investiţii - în servicii financiare (pachete minoritare în fondul Mozaik Investments şi în Certinvest), dar şi în firme listate la BVB, precum Holde Agri. De asemenea, Dragic mai controlează şi D Moonshots, un fond de investiţii de risc (Venture Capital) directe şi indirecte.

Echipa este completată de Anca Damour, care, după ce a activat timp de 19 ani în cadrul Carrefour, timp în care a coordonat în România una dintre cele mai de succes expansiuni ale grupului francez, a supervizat M&A-uri precum Carrefour-Billa sau s-a implicat în lansarea unor noi modele de business-uri de servicii  (Bringo), a devenit acum noul director executiv al diviziei D Craig Real Estate.

“Sacha şi Ionuţ sunt antreprenori, sunt învăţaţi să trăiască permanent cu ideea de a urmări oportunităţi şi a le transforma  în proiecte de succes. Pentru mine, este un pas de la un model planificat cu rotiţe bine rodate – cum era în Carrefour – la un model antreprenorial, în care lucrurile par să se întâmple cu viteza luminii. Ce ne-a adus împreună, şi ce m-a convins să-i pun alături pe Ionuţ şi pe Sacha , a fost ideea aceasta nebună că putem construi în sectorul de business românesc jucători de talie internaţională. Că putem să gândim strategic, pe termen lung, şi poate să cream în câţiva ani un nou Unicorn românesc, acolo unde până de curând părea că doar reţetele internaţionale pot avea succes”, spune Anca Damour.

Cu portofoliul ambiţios pe care şi-l propune, noul joint venture cu capital integral românesc va creşte concurenţa pe piaţa logistică autohtonă dominată astăzi de multinaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO