Constructii & Imobiliare

Analiză Alpha Bank: Impactul negativ al dobânzilor asupra preţului proprietăţilor rezidenţiale va fi moderat în perioada următoare de reducerea inflaţiei şi redresarea puterii de cumpărare

Analiză Alpha Bank: Impactul negativ al dobânzilor...

Autor: Cristina Bellu

19.07.2023, 11:40 843

România se află printre ţările în care preţul proprietăţilor rezidenţiale noi creşte mai rapid decât preţul proprietăţilor rezidenţiale vechi, precum în majoritatea ţărilor din UE. În paralel, preţul proprietăţilor rezidenţiale creşte mai lent decât preţurile de consum armonizate, precum în toate ţările din UE cu excepţia Croaţiei, notează un raport macroeconomic al Alpha Bank.

Potrivit acestuia, în perioada care urmează, chiar dacă dobânzile vor rămâne ridicate, impactul negativ asupra preţului proprietăţilor rezidenţiale va fi moderat de reducerea inflaţiei şi redresarea puterii de cumpărare a populaţiei.

“În România, preferinţa pentru proprietăţile rezidenţiale noi, probabil datorită eficienţei energetice superioare faţă de proprietăţile rezidenţiale existente, va menţine preţul acestora în creştere. Dar, odată cu reducerea inflaţiei şi redresarea puterii de cumpărare a populaţiei, creşterea preţului proprietăţilor rezidenţiale noi va fi domolită de accelerarea valului de renovare a clădirilor rezidenţiale existente, care le va creşte atractivitatea şi preţul. Din acest motiv  este posibil să asistăm la scăderea diferenţialului dintre dinamica preţului proprietăţilor rezidenţiale noi şi a preţului proprietăţilor rezidenţiale existente”, spun analiştii de la Alpha Bank.

Ritmul mediu anual al preţului proprietăţilor rezidenţiale din România în perioada 2020 - 2022, caracterizată de crize succesive, a fost 5,4%, al şaptelea cel mai mic ritm din UE

În ceea ce priveşte preţul proprietăţilor rezidenţiale noi, acesta a crescut ceva mai rapid (5,6%) decât preţul proprietăţilor rezidenţiale existente (5%). Comparativ cu ritmurile de creştere al preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în UE, ritmul din România a fost al zecelea cel mai mic pentru proprietăţile rezidenţiale noi şi al şaselea cel mai mic pentru proprietăţile rezidenţiale existente, spun analiştii băncii.

În perioada 2020-2022, România s-a aflat printre puţinele ţări în care preţul proprietăţilor rezidenţiale noi a crescut mai rapid decât preţul proprietăţilor rezidenţiale existente, iar preţul proprietăţilor rezidenţiale (noi şi existente) a crescut mai lent decât preţurile de consum armonizate. Faţă de ţările din regiune, unde ritmul mediu anual al perioadei 2020-2022 pentru proprietăţile rezidenţiale a fost 14,9% în Cehia (cel mai mare ritm din UE), 14,2%  în Ungaria (al doilea cel mai mare ritm din UE) şi 10,5% în Polonia (al optulea cel mai mare ritm din UE), dinamica preţului proprietăţilor rezidenţiale din România se poate considera moderată şi piaţa proprietăţilor rezidenţiale mai echilibrată.

În acest context, creşterea dobânzilor a provocat o încetinire moderată a preţului proprietăţilor rezidenţiale în T1/2023 faţă de perioada 2020 - 2022 comparativ cu ţările din regiune. Ritmul anual al preţului proprietăţilor rezidenţiale a fost în scădere cu 15% în România (la 4,6%) comparativ cu contracţia de 93% în Cehia (la 1%), 45% în Polonia (la 5,8%) şi 39% în Ungaria (la 8,6%).

În România, scăderea ritmului s-a datorat în întregime scăderii ritmului preţului proprietăţilor rezidenţiale existente (la 1,5% de la 5%).

Preţul proprietăţilor rezidenţiale noi a accelerat, ritmul anual de creştere dublându-se în T1/2023 faţă de 2020 - 2022 (la 10,9% de la 5,6%).

“Accelerarea preţului indică existenţa unei cereri robuste pentru astfel de proprietăţi şi implicit posibilitatea constructorilor de a transmite mare parte din creşterea costurilor (cu un ritm mediu anual de 17,9% în trimestrul 1 2023) în preţul final. În ţările din regiune, ritmul anual al preţului ambelor tipuri de proprietăţi rezidenţiale a scăzut”,notează analiza Alpha Bank.

Potrivit acesteia, cea mai rapidă decelerare a avut-o preţul proprietăţilor rezidenţiale existente în Polonia (la 4,5% de la 11,6%) şi preţul proprietăţilor rezidenţiale noi în Cehia (la -2,1% de la 15,2%) şi Ungaria  (la 9,1% de la 17,1%).


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO