Constructii & Imobiliare

24REAL: Românii au plătit în medie 100.000 euro pentru o locuinţă în ultimul an, preferând apartamentele cu 2 şi 3 camere; piaţa chiriilor îşi revine odată cu revenirea cererii din partea studenţilor şi a expaţilor

24REAL: Românii au plătit în medie 100.000 euro pentru...

Autor: Roxana Rosu

18.10.2021, 11:01 460

Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe în ultimul an, fiind preferate apartamentele cu 2 şi 3 camere, în condiţiile în care finalizarea achiziţiei a durat între 2 săptămâni şi cel mult 2 luni, arată o analiză a 24REAL, companie de consultanţă imobiliară specializată în intermedierea tranzacţiilor cu spaţii de birouri şi rezidenţiale din Bucureşti.

„Piaţa imobiliară şi-a continuat creşterea şi în semestrul al doilea. Preferinţele clienţilor din portofoliul 24REAL au fost apartamentele cu 2 şi 3 camere, unde am tranzacţionat, în ultimele săptămâni, peste 10 unităţi. Majoritatea caută suprafeţe mai mari decât cele actuale în care locuiesc şi, bineînţeles, se orientează cu precădere spre acele proprietăţi care dispun de balcoane sau terase, acestea devenind un criteriu definitoriu în opţiunile clienţilor. Bugetul mediu alocat pentru o proprietate s-a situat la circa 100.000 euro, preţul fiind într-un continuu trend crescător”, a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL.

În ceea ce priveşte durata de la care un imobil este listat în ofertă şi vândut, reprezentanţii companiei susţin că aceasta variază între 2 săptămâni şi cel mult 2 luni, în funcţie de preţul cerut, de zonă sau de complexitatea actelor ce trebuie obţinute în procesul de achiziţie, respectiv vânzare, după caz.

„Avem listate imobile cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro care sunt cele mai căutate din portofoliul nostru şi care au un orizont mai scurt de vânzare decât în cazul celor cu preţuri mai ridicate. Proprietăţile cu valori de peste 500.000 de euro au o perioadă mai lungă de tranzacţionare, motivul fiind atenţia sporită a clienţilor la astfel de proprietăţi, în ceea ce priveşte poziţionarea într-o zonă exclusivistă, atenţia la detalii, finisaje, calitate, facilitaţi etc. Recent, însă, am înregistrat şi un record - cea mai rapidă tranzacţie de proprietate imobiliară de până acum, ce a durat în jur de 96 de ore de la listare şi până la perfectarea documentelor. Este vorba despre o garsonieră din zona Iancului”, a adăugat Oscar Răceanu.

În paralel, şi piaţa chiriilor pare să dea semne de revenire, mai ales odată cu reînceperea anului universitar, dar a crescut cererea şi din partea expaţilor, cele două categorii lipsind din piaţă în ultima perioadă, pe fondul crizei sanitare.

Pe piaţa de birouri, afectată de criza sanitară din ultimul an, preţul chiriilor a înregistrat o scădere de aproximativ 10% faţă de anul trecut pentru spaţiile listate, în timp ce suprafaţa medie închiriată a cunoscut, la rândul său, o diminuare cu 15% faţă de maximele atinse în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO