Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Smart manufacturing - Producţia industrială în era 5G. Companiile active în industria producătoare au nevoie de strategii de finanţare pe doi-trei ani pentru a urma un proces etapizat de digitalizare

15.06.2021, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Trebuie să ai o strategie pe doi – trei – patru ani, în care să vizezi sursele de finanţare şi în care să dezvolţi un plan de modernizare etapizat“ l „Calea de a reduce distanţa dintre cei care au nevoie de tehnologie şi producătorii acesteia este reprezentată de educaţie“ l „Trebuie să înţelegem că nu toate procesele pot fi automatizate şi digitalizate, de aceea este important să învăţăm să colaborăm cu aceşti roboţi.“

Nevoia de digitalizare a companiilor creşte, mai ales în contextul creat de pandemia de COVID-19, iar pentru ca jucătorii activi în industria producătoare să poată dezvolta şi implementa planuri de tehnologizare şi modernizare a activităţilor pe care le desfăşoară, au nevoie de strategii de finanţare pe termen mediu şi lung, au spus speakeri prezenţi în cadrul videoconferinţei Conectăm România. Smart manufacturing – Producţia industrială în era 5G, realizată de ZF în parteneriat cu Huawei România.

„Motivul pentru care se întâmplă această digitalizare poate fi legat de doi factori: de nevoie şi de context, pentru că nu se găsesc oameni, iar al doilea factor este reprezentat de acel master-plan. Trebuie să ai o strategie pe doi – trei – patru ani de zile în care să vizezi sursele de finanţare şi în care să dezvolţi un plan de modernizare etapizat pe o anumită direcţie, pe termen mediu şi lung“, a spus Răzvan Isac, channel development manager în cadrul Universal Robots.

Şi Cosmin Moldovan, directorul general al Carmangeriei Moldovan, a spus că lipsa finanţării este unul dintre principalii factori care frânează adopţia de tehnologie în companiile din industria producătoare.

„Deschiderea pentru automatizare şi digitalizare este mult mai mare, furnizorii de tehnologie sunt foarte deschişi, dar zona de finanţare rămâne principala provocare. Aşteptăm noile linii de finanţare, vrem să găsim cele mai potrivite metode de finanţare pentru a putea achiziţiona astfel de tehnologii.“

Alţi factori care împiedică implementarea roboţilor în activitatea de producţie a companiilor sunt reticenţa şi frica oamenilor faţă de roboţi, a mai spus Răzvan Isac.

„Interesul pentru roboţi este destul de mare, dacă întrebi 10 oameni dacă vor să vadă un astfel de robot, nouă dintre ei vor spune da. Dar sunt acele aşteptări clasice, sunt reticenţele şi fricile acelea legate de roboţi, de asta am şi dezvoltat conceptul de demo cu robotul, în care partenerii pot vedea cum funcţionează aceştia, cum se integrează cu ei. Trebuie să înţelegem că nu toate procesele pot fi automatizate şi digitalizate, de aceea este important să învăţăm să colaborăm cu aceşti roboţi, pentru că ei nu ne iau locurile de muncă.“

De asemenea, Adrian Dima, co-fondator al KFactory, a adăugat că digitalizarea şi implementarea noilor tehnologii în procesele de lucru nu mai sunt opţionale, iar calea de a reduce distanţa dintre cei care au nevoie de tehnologie şi producătorii acesteia este reprezentată de educaţie.

„Noi am lansat un podcast de specialitate şi ne-am dori participarea producătorilor de tehnologie. Vrem să participe cu speranţa că reuşim să ajutăm şi alţi jucători din industria producătoare să înţeleagă care sunt paşii pe care ar trebui să îi facă în procesul de digitalizare şi cum trebuie să procedeze în relaţia cu o strategie de digitalizare. Şi mi-aş dori ca acele companii de producţie româneşti sau care activează în România să cumpere tehnologie româ­nească.“

Reprezentantul KFactory a adăugat că pe piaţa locală sunt două tipuri de companii active în industria producătoare: cele mari care au echipe şi bugete dedicate proceselor de digitalizare şi cele mici şi mijlocii care nu pot ajunge la bugetele alocate de competitorii din prima linie.

„Acum sunt două tipuri de companii - cele mari, care au bugete, au departamente de cercetare, au bugete pentru experimente şi procese, dar ele reprezintă circa 10% din total, şi companiile mici şi mijlocii care se descurcă cum pot şi care reprezintă aproximativ 90% dintre jucători. Eu cred că ei sunt şi ţinta noastră, pentru că au nevoie de ajutor.“

De asemenea, Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul subsidiarei locale a gigantului Huawei din China, consideră că industria producătoare are nevoie de conectivitate şi colaborare pentru a se dezvolta, iar tehnologia 5G poate oferi soluţii în această privinţă.

„În procesul de digitalizare a industriei, 5G are ca scop facilitarea liniei de producţie, iar digitalizarea în sine mă ajută să construiesc acea bază de date, pentru că digitalizarea înseamnă conectivitate, cloud computing şi machine learning. Folosind tehnologia 5G am şanse să mă duc în toate departamentele unei fabrici şi să colectez toate datele de acolo“, a spus Codruţ Săvulescu.

El este de părere că adopţia de noi tehnologii în rândul companiilor active în industria producătoare este înfrânată deoarece „implementarea de noi tehnologii ne scoate din zona de confort, iar aşteptările utilizatorilor de tehnologie sunt mari.“

Răzvan Isac, channel development manager, Universal Robots România: Trebuie să dezvolţi un plan de modernizare etapizat pe o anumită direcţie, pe termen mediu şi lung.

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România