Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Cybersecurity pentru biroul virtual. Provocările postpandemie pentru securitatea datelor. Utilizatorul va dori mereu să fie totul cât mai simplu, să nu mai scrie parole, dar e imposibil ca o operaţiune online să fie şi sigură şi extrem de uşoară

02.06.2021, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Uşurinţa de a face o operaţiune cu date sensibile şi siguranţa acestei operaţiuni sunt doi termeni contradictorii” ♦ „Presiunea de a scăpa de aceste autentificări şi verificări este mare însă încercăm să găsim soluţii pentru ca serviciul să fie cât mai simplu pentru client şi în acelaşi timp să fie şi cât mai sigur.”

În contextul pandemiei care a mutat mare parte din interacţiuni şi activităţi în mediul online, pentru care utilizatorii au fost nevoiţi să folosească din ce în ce mai multe aplicaţii şi platforme online, aceştia au şi pus mai multă presiune pe schimbarea modului de autentificare pe acestea, spun reprezentanţii dezvoltatorilor de astfel de soluţii tech şi jucătorilor de profil în cadrul evenimentului online „Conectăm România. Cybersecurity pentru biroul virtual. Provocările post pandemie pentru securitatea datelor”, organizat de ZF în parteneriat cu Huawei România.

„Uşurinţa de a face o operaţiune cu date sensibile şi siguranţa acestei operaţiuni sunt doi termeni contradictorii, adică este destul de imposibil să faci o operaţiune extrem de uşor şi extrem de sigur, în acelaşi timp”, a spus Adrian Furtună, fondator şi CEO al PentestTools.

De asemenea, Gabriel Tănase, partener în zona de Technology and Cyber Security al KPMG România, spune că experienţa utilizatorilor în mediul online este foarte importantă, iar aceştia ar trebui să conştientizeze importanţa securităţii acţiunilor lor desfăşurate în mediul virtual.

„Eu prefer să ştiu că sunt toate măsurile de securitate implementate şi că acţiunile mele sunt securizate. Dar utilizatorul va dori mereu să fie totul cât mai simplu, să nu mai bage parole, să nu mai primească email de verificare, mai ales că nu e responsabilitatea lui, iar dacă se întâmplă ceva dă vina pe departamentele de IT ale companiilor.”

Şi Elena Gheorghe, country manager în cadrul PayU România, spune că presiunea din partea utilizatorilor de a simplifica autorizarea tranzacţiilor şi a altor procese a crescut. „Presiunea de a scăpa de aceste autentificări şi verificări este mare însă încercăm să găsim soluţii pentru ca serviciul să fie cât mai simplu pentru client şi în acelaşi timp să fie şi cât mai sigur. Dar nu vom ceda presiunii, pentru că e important să avem securitate”, a spus Elena Gheorghe.

Astfel, Adrian Furtună consideră că o modalitate de a răspunde la cerinţele utilizatorilor ar fi ca în cadrul aplicaţiilor şi plaformelor să fie implementate niveluri de risc.„Spre exemplu, am văzut că unele bănci, în ultima vreme, implementează nişte niveluri de risc. Dacă riscul estimat al acelei operaţiuni este mic, atunci ei vor pune măsuri de securitate mai simple, dacă riscul estimat este mai mare, respectiv, vrei să faci o tranzacţie mare ca valoare către un destinatar către n-ai mai făcut niciodată o tranzacţie de aşa amploare, atunci banca adaugă mai multe măsuri de securitate astfel încât să se asigure că tu eşti cel care faci plata respectivă. Asta ar putea fi o soluţie, dar să avem operaţiuni extrem de uşoare şi sigure nu văd cum s-ar putea în acelaşi loc”, a adăugat CEO-ul PentestTools.

De asemenea, Sergiu Zaharia, cyber security officer în cadrul Huawei România, spune că în contextul creat de pandemie interesul privind secuitatea cibernetică a crescut şi pe piaţa din România.

„Securitatea cibernetică a devenit din ce în ce mai importantă, vedem asta, iar interesul din partea consumatorilor a crescut şi el. Dacă înainte de pandemie, noi încercam să promovăm securitatea cibernetică spre departamentele de management, încercam să le explicăm importanţa securităţii cibernetice, acum taskurile vin de la management spre departamentele de IT pentru că reprezentanţii echipelor de conducere au înţeles că businessul trebuie să fie rezilient şi din acest punct de vedere”, a explicat Sergiu Zaharia.

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România