Companii

Zootehnia României este la pământ. Fermierii îşi vând fermele de vaci pe Facebook şi pe Olx: „Îmi vând ferma cu 40 de vaci pentru că laptele este prea prost plătit. M-am întors din străinătate să investesc aici, dar degeaba“.

Zootehnia României este la pământ. Fermierii îşi...

Autor: Florentina Niţu

11.10.2020, 13:01 5667

Prinşi între scumpirea nutreţului din cauza secetei, arendele mari şi lipsa forţei de muncă, pe de o parte, şi pe de altă parte afectaţi de preţul redus la lapte pe care îl impun procesatorii, fermierii îşi vând fermele de vaci pe Facebook şi pe OLX. ♦ În 2006, înainte de aderarea la UE, România avea un şeptel de 3 milioane de bovine ♦ Efectivul de animale a scăzut cu 33% până în 2019, ajungând la 2 milioane de capete de bovine.

„Eu n-am pământ şi aren­da este prea mare“, spu­ne un fermier din lo­ca­litatea Teaca (judeţul Bistriţa-Năsăud) care s-a întors în urmă cu câţiva ani din străi­nătate şi a investit agoniseala într-o fermă medie de bovine, de 40 de capete, pe care acum a scos-o la vânzare pe OLX cu 150.000 de euro, căci nu mai este profitabilă. La fel ca el, şi alţi fer­mieri din judeţele Harghita, Braşov, Mureş, Vaslui sau Timiş şi-au scos pro­prie­tăţile la vânzare pe OLX sau Facebook.

„M-am întors din străinătate să-mi fac o afacere, dar după ani de muncă sunt nevoit să vând ferma, pentru că aren­da este mare, nu am forţă de mun­că şi laptele este slab plătit. Am 40 de animale, am tractoare, am investit tot ce aveam, iar acum vând totul cu 150.000 de euro“, spune Alin Cioarec, care are o fermă în localitatea Teaca. în acest sat, unele dintre activităţile prin­cipale ale oamenilor sunt pomicultura, viticultura şi creşterea animalelor, potrivit monografiei publicate pe site-ul primăriei.

OLX, cea mai mare platformă de anun­ţuri online, „găzduieşte“ în pre­zent mai multe anunţuri cu ferme scoa­se la vânzare, majoritatea de bovine, dar şi ferme vegetale. De altfel, şi pe anu­mite pagini de Facebook, crescă­to­rii de animale anunţă că-şi vând efec­tivele sau „ferma la cheie“. Spre exem­plu, un fermier din judeţul Mureş şi-a scos la vânzare luna trecută proprie­tatea  ce se întinde pe 9.000 mp, cu ani­male şi utilaje, la un preţ de 400.000 de euro, negociabil.

„Laptele are un preţ prea mic, între 0,8-1,1 lei/litru, carnea are un preţ care abia ne acoperă cheltuielile, valoarea inputurilor agricole a crescut, hrana pentru animale ne costă prea mult - de exemplu, preţul tărâţei a crescut de la 0,7 lei/kg anul trecut la 1 leu/kg acum, iar pe 700 kg de fân dăm 500 de lei - şi nu mai rentează să creştem vaci. Toată vara am lucrat pe minus, avem pierderi de 30.000 de lei. Dacă nu ne sprijină Ministerul Agriculturii cu subvenţii, o să crească ei vaci la etaj, la Bucureşti, căci la noi în zonă 90% din oameni vor să-şi vândă fermele“, spune un fermier din localitatea Subcetate, judeţul Harghita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO