Companii

Zimtub: rezultate sub bugetul de venituri si cheltuieli

26.08.2004, 00:00 18

Compania Zimtub Zimnicea, singurul producator de tevi de pe piata romaneasca neachizitionat inca de un investitor strategic, a obtinut in primul semestru al anului un profit de 217,7 milioane lei (5.362 euro), cu 89% mai redus in lei comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Zimtub a realizat in primele sase luni o cifra de afaceri de 137, 8 miliarde lei (3,3 milioane euro), cu 36% mai redusa in lei comparativ cu vanzarile din aceeasi perioada a anului precedent.
Rezultatele obtinute de companie sunt mai slabe si fata de cele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli. Astfel, Zimtub isi propusese sa realizeze in primul semestru o cifra de afaceri de 226,4 miliarde lei, gradul de realizare fata de nivelul previzionat fiind de 60,9%. In acelasi timp, profitul brut urmarit de Zimtub era de 2,7 miliarde lei, in acest caz gradul de realizare fiind de doar 14,9%.
In conditiile in care atat fata de prevederile bigetului de venituri si cheltuieli pe anul curent, cat si fata de realziaraile perioadei precedente a anului 2003, gradul de realziare este de aproximativ 65%, situatia economico - financiara a societatii se mentine dificila, se arata intr-un raport al Zimtub.
Reprezentantii companiei nu a fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi mai multe comentarii in legatura cu rezultatele semestriale.
Scaderea cifrei de afaceri a fost rezultatul in primul rand a productiei vandute, care a inregistrat in primul trimestru o diminuare in lei de 37% atingand un nivel de 131,9 miliarde lei (3,2 milioane euro), comparativ cu productia vanduta de 208 miliarde lei din  aceeasi perioada  a anului trecut. In acelasi timp, stocurile companiei au inregistrat o crestere de 21% fata de inceputul anului, avansul in suma neta fiind de 8,9 miliarde lei. La jumatatea anului, stocurile Zimtub se cifrau la aproximativ 123,6 miliarde lei.
Un alt factor care a influentat in sens negativ rezultatul exercitiului a fost activitatea financiara a companiei, din operatiunile aferente acestei activitati, Zimtub inregistrand o pierdere de 4,4 miliarde lei, mai ridicata cu 83% comparativ cu pierderea de anul tercut. Zimtub a avut cheltuieli cu dobanzile pe primul semestru de 4,7 miliarde lei, acestea reprezentand cea mai mare parte a cheltuielilor financiare, in timp ce veniturile financiare au fost de doar 40,9 milioane lei. Compania avea la jumatatea anului datorii ce trebuie paltite intr-o perioada de un an de 105,8 miliarde lei, cea mai mare parte din acestea reprezentand-o datoriile fata de institutiile de credit, in suma de 51,8 miliarde lei.
Zimtub produce  tevi din otel, o importanta parte din productia societatii fiind destinata exportului, principalii clienti ai firmei fiind din tari ca Germania, Austria, Olanda, Italia, Ungaria, Iordania.
Cel mai important actionar al Zimtub este Stelian Dragomir, directorul general al companiei si presedintele consiliului de admisnitratie, acesta controland 25,3% conform ultimei raportari. Un alt pachet important de 22,5% este controlat de SIF Oltenia. Actiunile Zimtub sunt listate la Bursa de Valori, aceste titluri facand in ultima perioada obiectul unor tranzactii importante. In urma acestor tranzactii, a fost raportat la inceputul acestei luni un alt actionar semnificativ in cadrul companiei, in perioana lui Ionel Bocioc, care detine o participatie de 5,1%. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Zimtub s-a perfectat la pretul de 20.600 lei/actiune, in scadere cu peste 3% fata de cotatia precedenta. La pretul respectiv, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,9 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO