Companii

ZF Live. Gabriel Voicu, brokerul imobiliar SVN România: În prezent, un român cu un salariu mediu net are nevoie de 8,2 ani pentru a-şi achiziţiona un apartament nou cu două camere în Bucureşti, faţă de 32,8 ani în 2008 sau 15,8 ani în 2012

Gabriel Voicu, Executive Vice President la SVN România

Gabriel Voicu, Executive Vice President la SVN România

Autor: Alexandra Matei

18.01.2021, 10:00 792

În 2020, potrivit lui Gabriel Voicu, Executive Vice President la SVN România, s-a înregistrat cel mai mare grad de accesibilitate pentru achiziţia unui imobil din ultimii doisprezece ani. Aşadar, statisticile arată că, pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere în Bucu­reşti, un om cu un salariu mediu net are nevoie de 8,2 ani, adică puţin peste 98 de salarii.

Din 2008 şi până acum, piaţa imobiliară a asis­tat la o scădere radicală a numărului de ani în care un apartament de 50 mp din Bucu­reşti poate fi cumpărat cu banii din salariul me­diu net, întrucât atunci era nevoie de mai bine de 32 de ani pentru acest lucru. „Am avut în 2020 cel mai bun grad de accesibilitate pentru achiziţia unui imobil din ulti­mii doisprezece ani. În 2019, acesta era pu­ţin sub zece ani, iar acum a ajuns la puţin peste opt ani. Toţi indicatorii au arătat o creştere a tranzacţiilor de 11,6% faţă de 2019, la nivelul întregii pieţe. Am avut un nivel de dobândă foarte scăzut, ceea ce a facilitat accesul la cre­ditare, iar preţurile aparta­men­telor au crescut cu 3-4%. Anul 2020 a fost un an de mari încercări. În luna martie nu ştiam nimic despre acest virus, însă cu toate necu­noscutele pe care le-am avut, a fost totuşi un an bun, iar cifrele ne arată acest lucru“, a declarat Gabriel Voicu, Executive Vice President SVN România.

Cele mai mari tranzacţii, de peste 1,5 mil. euro, au fost în piaţa liberă, conform aces­tuia, iar cererea clienţilor români s-a mutat, în mare parte, către imobilele mai mari sau casele din zone nu foarte centrale.

Totodată, venituri considerabile au fost şi din zona de piaţă rezidenţială nouă, unde sunt volume mai mari, chiar dacă cea mai mare parte dintre acestea sunt estimate la sume de până în 150.000 de euro.

Preţurile pot fluctua, în ceea ce priveşte zo­na în care se află un apartament, mai spune Gabriel Voicu, din pricina raportului dintre ce­re­re şi ofertă. Astfel, explică acesta, dez­vol­tân­du-se excesiv ansambluri reziden­ţiale în anu­mite zone, unde infrastructura nu este pusă la punct, înseamnă că a existat totuşi cerere şi oa­menii s-au bazat pe diferite criterii atunci când au ales apartamentul pe care să-l cumpere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO