Companii

ZF Index Imobiliar: Creşterea încetineşte în februarie, doar patru cartiere rămân pe plus. Doar apartamentele din Berceni, Militari, Colentina şi din zona mallului Vitan au crescut în februarie

Autor: Bogdan Alecu

13.03.2021, 11:29 1365

Preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere din Capitală au crescut, în medie, la nivelul lunii februarie 2021 faţă de luna ianuarie la 98.700 de euro, în creştere cu 100 de euro sau 0,1% potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

„Începutul de an a fost foarte dinamic pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti, cu o creştere anuală de peste 36% a numărului de tranzacţii înregistrate în ianuarie. Fundamentele sunt bune iar livrările de locuinţe ating noi recorduri, într-un context de îmbunătăţire a accesibilităţii, ca urmare a temperării creşterii preţurilor. 2020 a adus o premieră pe piaţa rezidenţială din Bucureşti: segmentul nou a depăşit segmentul vechi în ceea ce priveşte tranzacţiile cu locuinţe, luând în calcul livrările record şi vânzările unităţilor finalizate anterior. În 2021, dar şi în anii următori, vom asista la o decuplare a evoluţiei preţurilor pe cele două segmente, nou şi vechi, cererea pentru locuinţe noi cât şi costurile de construcţie fiind în creştere, ceea ce va duce la o majorare puţin mai accentuată a preţurilor pe segmentul nou“, a spus Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Pe de altă parte, Consiliul General al Capitalei a votat sus­pendarea PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6 iar PUZ-ul coor­donator se suspendă pe o perioadă de 12 luni, iar con­strucţiile se vor face după Planul Urbanistic General din 2000.

Dezvoltatorii spun că toate proiectele construite pe un teren de peste 3.000 mp vor fi blocate şi vor înregistra pierderi semnificative. Astfel, oferta de locuinţe noi s-ar putea reduce în următorii doi ani.

Din cele 20 de zone luate în calcul, patru au înregistrat creşteri iar trei au scăzut, în timp ce restul au păstrat aceeaşi valoare. De asemenea, în continuare sunt şase zone cu preţuri medii peste 100.000 de euro.

Raportat la februarie 2020, când piaţa nu era influenţată de pandemia de coronavirus avansul este de 1,9% sau 1.800 de euro, fiind totodată cel mai redus ritm de creştere din ultimii ani.

În februarie au existat creşteri puternice în Berceni, de 3.000 de euro, de 6.000 de euro în Colentina, 5.000 de euro în zona mallului Vitan şi de 2.000 de euro în Militari. De partea cealaltă, cea mai mare scădere, de 8.000 de euro, s-a înregistrat în zona Iancului, în timp ce la Moşilor declinul a fost de 3.000 de euro, iar în Crângaşi de 2.000 de euro.

Per total, în 2020 preţul mediu a fost de 97.587 de euro, în creştere cu 4% faţă de cel mediu din 2019. Ritmul de creştere a încetinit treptat în acest an, pe măsură ce economia a fost afectată de pandemie. Spre comparaţie, cele mai bune luni au fost ianuarie şi februarie, cu creşteri de 5,4% şi 5,8%.

Din 2008 şi până acum, piaţa imobiliară a asistat la o scădere radicală a numărului de ani în care un apartament de 50 mp din Bucureşti poate fi cumpărat cu banii din salariul mediu net, întrucât atunci era nevoie de mai bine de 32 de ani pentru acest lucru.

În 2020  piaţa a avut cel mai bun grad de accesibilitate pentru achiziţia unui imobil din ultimii doisprezece ani. În 2019, acesta era puţin sub zece ani, iar acum a ajuns la puţin peste opt ani. Toţi indicatorii au arătat o creştere a tranzacţiilor de 11,6% faţă de 2019, la nivelul întregii pieţe.

Cele mai mari tranzacţii, de peste 1,5 mil. euro, au fost în piaţa liberă, conform acestuia, iar cererea clienţilor români s-a mutat, în mare parte, către imobilele mai mari sau casele din zone nu foarte centrale.

Totodată, venituri considerabile au fost şi din zona de piaţă rezidenţială nouă, unde sunt volume mai mari, chiar dacă cea mai mare parte dintre acestea sunt estimate la sume de până în 150.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO