Companii

ZF Economia verde. Vlad Stanciu, Caminota: Producem tencuială şi finisaje naturale, pe bază de argilă, cu amprentă de carbon mică. Clienţii noştri sunt proprietarii de case vechi din chirpici sau paiantă, dar şi cei care vor case eco

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.12.2021, 00:06 1928

♦ Pentru tencuială, Caminota foloseşte un anumit tip de argilă, nisip şi fibră de lemn din rumeguş, material la care a ajuns după sute de teste şi de reţete. Pentru finisaj se folosesc doar nisip şi argilă ♦ Toate vin de la un furnizor specializat, se prelucrează în fabrica de lângă Timişoara, se combină, se pun în sac şi se vând.

Vlad Stanciu, un antreprenor care, alături de alţi cinci asociaţi, a pus bazele unui start-up care produce materiale de construcţii cu impact mai redus asupra mediului, vrea să reducă şi mai mult amprenta de carbon în anii următori, căutând alternative pentru materialele poluante folosite în construcţii.

„Caminota este un brand deţinut de firma Eco Living Project. Este un sistem de tencuială şi finisaj naturale, pe bază de argilă. Sunt materiale cu amprentă de carbon mică, cu 82% mai mică decât cea a materialelor convenţionale de pe piaţă, pe bază de ciment. Ne propunem ca anul viitor să avem o amprentă şi mai mică, să creştem eficienţa. Nu avem nevoie să spargem munţi pentru minerale, pentru că argila este aproape peste tot şi se transformă uşor în material pentru construcţii. Avem în spate şase ani de cercetare şi dezvoltare“, a spus Vlad Stanciu, cofondator, Caminota, la emisiunea online ZF Economia verde.

Eco Living Project este un start-up inovativ, fondat în 2015, care şi-a propus să transfere în producţie tehnologia. A dezvoltat mai multe prototipuri de locuinţe şi astfel a ajuns să dezvolte şi sistemul Caminota. „Anul acesta, în prima parte, am creat linia de producţie, iar fabrica noastră se află lângă Timişoara. În mai am lansat produsele în piaţă. În şase luni de la lansare, am acoperit peste 3.000 de metri pătraţi cu acest sistem. Eu sunt unul dintre fondatori, Andrei Basarabă este un alt asociat, iar nouă ni se alătură patru advisers şi business angels (George Stanciu, Radu Dimeca, Elyane Paraiac şi Ciprian Man - n. red.).“

Pentru tencuială, Caminota foloseşte un anumit tip de argilă, nisip şi fibră de lemn din rumeguş, material la care a ajuns după sute de teste şi de reţete. Pentru finisaj se folosesc doar nisip şi argilă. Toate vin de la un furnizor specializat, se prelucrează în fabrica de lângă Timişoara, se combină, se pun în sac şi se vând.

„Am ales să lucrăm cu materiale locale, pentru că, dacă iei un material cu o amprentă mică de carbon, dar produs mai departe, apoi îl pui pe tir şi îl plimbi mii de kilometri, se cam anulează efectele pozitive asupra mediului.“

Fondatorii Caminota au investit peste 100.000 de euro în acest business, în care au plecat cu scopul de a face materiale cât mai prietenoase pentru aplicare, astfel că tencuiala şi finisajul se pot aplica fie mecanizat, fie manual. În plus, spune Vlad Stanciu, sunt prietenoase şi cu amatorii, în caz că există persoane care nu găsesc meşteri să le realizeze lucrările.

„Clienţii noştri principali sunt proprietarii de case vechi din chirpici, paiantă. Când îşi renovează casa, au foarte puţine alternative pentru a face o treabă bună, iar Caminota este o soluţie eficientă.“

Dintre clienţii Caminota fac parte şi cei preocupaţi în mod special de ideea unei locuinţe „sănătoase“, cât mai ecologice, eficiente energetic.

Înainte de a fonda Caminota, Vlad Stanciu a fost director executiv la clusterul de energii sustenabile din România „ ROSENC, unde a avut în principal rolul de facilitator de inovare şi de organizator al unei comunităţi cu preocupări în eficienţă energetică, energie regenerabilă, sustenabilitate. Din această postură a prins apetitul pentru inovare.

 

„Economia verde“ este o campanie editorială realizată de Ziarul Financiar cu sprijinul Raiffeisen Bank şi Immofinanz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO