Companii

ZF Business Construct. „Bucureştiul are un PR slab, nu este apreciat la adevărata valoare“

ZF Business Construct. „Bucureştiul are un PR slab, nu...

Autor: Bogdan Alecu

17.05.2016, 00:05 640

Dezvoltarea infrastructurii, noile linii de metrou, centura Capitalei şi construcţia de parcări vor conta foarte mult în atragerea unor investitori noi în zona de real-estate, iar proiectele derulate în ultimii ani au schimbat deja în multe zone imaginea prăfuită a Bucureştiului, scrie cel mai nou număr al revistei Business Construct.

„Bucureştiul se simte că este un oraş bogat, atâta timp cât nu mergi mai la sud de hotelul Radisson de pe Calea Victoriei. Se vede acum o schimbare pozitivă înainte şi după criză. Problema Bucureştiului este că are un PR slab şi nu este apreciat la adevărata sa valoare“, a spus  Gijs Klomp, head of CEE Investment Properties în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

El spune că Bucureştiul este al treilea cel mai bogat oraş din Europa Centrală după Praga şi Bratislava şi înainte de Budapesta. Cu aproape 3 milioane de locuitori este a şasea cea mai populată capitală europeană şi are un PIB per capita de 131% din media Uniunii Europene, depăşind, potrivit datelor CBRE, inclusiv Budapesta, care este la 108% din medie.

În ceea ce priveşte dezvoltarea Bucu­reştiului, dacă în prezent mulţi dezvoltatori merg pe zona centru-vest datorită proximităţii, dar şi studenţilor din acea zonă, în viitor va exista interes şi pentru zona la sud de Unirii, unde de asemenea există infrastructură şi proximitate. De asemenea, infrastructura va extinde şi numărul clădirilor de birouri din zona Pieţei Presei.

„Zona din Piaţa Presei va fi de interes mai ales după ce va avea metrou. De asemenea, sunt multe zone cu teren liber în Bucureşti unde se pot construi clădiri de birouri“. Investiţiile imobiliare în ţările Europei Centrale şi de Est, fără a lua în calcul Rusia, au atins în 2015 un nivel istoric de peste 9,55 miliarde de euro, cu o creştere anuală de 19%, potrivit datelor CBRE.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în Polonia şi Cehia, cu volume de investiţii de 4, respectiv 2,7 miliarde de euro. Majoritatea ţărilor din regiune au înregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o creştere puternică a volumului tranzacţiilor în Cehia, Ungaria, Polonia şi Serbia.

În total, în 2016 şi 2017 în România se vor da în folosinţă peste 700.000 mp de spaţii de birouri, în timp ce anul acesta cu peste 400.000 mp se va depăşi pragul atins în 2009, an care însă a fost puternic afectat de criză.

Citiţi mai multe despre dezvoltarea pieţei de real-estate, despre construcţii şi amenajări, mobilă şi tendinţe în revista Business Construct sau pe www.zfcorporate.ro/business-construct/

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO