Companii

ZF Antreprenorii României. Antreprenorii din Alba, „vânaţi“ de competitorii străini

ZF Antreprenorii României. Antreprenorii din Alba,...

Autor: Dana Ciriperu

02.06.2016, 00:08 928

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţul Alba au împreună afaceri de 2 miliarde de lei, toate sunt pe profit, iar businessul lor reprezintă 15% din cifra de afaceri totală a celor aproape 11.000 de companii din judeţ.

ZF împreună cu Banca Transilvania organizează marţi, 7 iunie, conferinţa „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României“ în judeţul Alba. Existenţa unor companii antreprenoriale puternice a făcut ca în ultimul an trei dintre cele mai mari tranzacţii anunţate în România (Albalact, Pehart Tec şi Alpin 57 Lux) să aibă la masa negocierilor familii de antreprenori din judeţul Alba.

 Ioan Tecar a atras fondul de investiţii Abris Capital în acţionariatul fabricii de hârtie Pehart Tec, Ioan Istrate a cedat controlul producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux  către un grup din Letonia, în timp ce vânzarea Albalact către Lactalis este „în analiză“ la Consiliul Concurenţei.

 Ca dimensiune a businessului, Alba este un judeţ din „eşalonul doi“ în economia locală (companiile au afaceri de 14 mld. lei în 2014, faţă de 42 mld. lei cât are vecinul Cluj), unde şomajul este de 5,4% faţă de 4,9% media naţională. Datele ZF arată că  antreprenorii generează 60% din cifra de afaceri totală din judeţ, respectiv 8,4 mld. lei (în jur de 2 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO