Companii

ZF 21 de ani. Prima generaţie de antreprenori 1990 - 2000 (III)

Ion Lazăr

Galerie foto

27.11.2019, 07:00 295

Ion Lazăr

Ion Lazăr

proprietar International Lazăr

Ion Lazăr a pornit pe drumul antreprenoriatului la începutul anilor 1990, iniţial comercializând fructe şi piese auto. Pentru a transporta mai uşor piesele, antreprenorul a cumpărat primele camioane, iar în urmă cu 25 de ani a înfiinţat International Lazăr, una dintre cele mai mari companii de transport. Astăzi, Grupul Lazăr numără 900 de angajaţi, are 500 de maşini, iar cifra de afaceri din 2018 a ajuns la 180 mil. lei. Principalele rute de transport pentru Lazăr Internaţional sunt către Germania, Marea Britanie, Polonia, dar şi Rusia şi Maroc.

 

Eugen Banciu

preşedintele grupului Dona

Eugen Banciu

 
 

Medicul Eugen Banciu renunţa la o profesie în medicină pentru a înfiinţa prima farmacie Dona în anul 1992, care a ajuns astăzi la 335 de unităţi la nivel naţional, fiind al treilea jucător din piaţa retailului farmaceutic. Patru ani mai târziu, în 1996, punea bazele Farmexpert, distribuitor de medicamente, pe care urma să-l vândă în 2013 către Alliance Boots. Antreprenorul care a dus grupul Dona la 985 mil. lei în 2018 a implementat şi un sistem de franciză pentru farmacii în 2016, care numără în prezent 27 de unităţi.

„Liderii naturali vor duce România mai departe şi cred că există destui în România. Fiecare dintre cei care au decis să rămână în ţară, să muncească şi se străduiesc să contribuie la binele comun cu ce au ei mai bun duce România mai departe. ”

 
 
 

Florian Niţşi Ernest Popovici

fondatori ai casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii

Ernest Popovici

Florian Niţu

Popovici Niţu Stoica & Asociaţii este una dintre cele mai importante zece case de avocatură de pe piaţa locală. Ea a fost fondată în 1995 de Ernest Popovici împreună cu mai mulţi colaboratori, iar la momentul acela se numea Popovici & Asociaţii. La finalul lui 2002 Florian Niţu se asociază cu Ernest Popovici şi devine managing partner, în timp ce acesta din urmă devine senior partner.

Cinci ani mai târziu, firma îşi schimbă denumirea în Popovici Niţu & Asociaţii în momentul în care Florian Niţu devine avocat asociat titular. De atunci el a deţinut şi poziţia de managing partner.

În 1995 Popovici & Asociaţii avea doi asociaţi şi şapte avocaţi colaboratori, în 2007, cu un nume nou, ajunsese la şase asociaţi şi 40 de avocaţi colaboratori, pentru ca astăzi Popovici Niţu Stoica & Asociaţii să aibă 80 de avocaţi şi consultanţi fiscali.

 
 

Daniel Guzu

proprietarul vopselelor Duraziv, al vinurilor Casa Panciu şi al sucurilor „Ana are”

Daniel Guzu

Omul de afaceri vrâncean Daniel Guzu fonda în 1994 Guzu Chim, un business care avea să treacă prin numeroase transformări şi să ajungă în mâinile mai multor proprietari de-a lungul timpului. Afacerea cu lacuri şi vopsele pentru construcţii a început să fie vândută în 2006 către fondul de investiţii Oresa Ventures, care a preluat integral compania în 2009. Astăzi, firma care poartă numele Fabryo este deţinută de olandezii de la Akzo Nobel, care au cumpărat-o în 2018.

Cu banii obţinuţi din vânzarea Fabryo, Daniel Guzu a pus bazele unei noi companii cu activitate similară, Duraziv, un business de 28 mil. euro în 2018. Pe lângă pasiunea pentru construcţii însă, Daniel Guzu mai dezvoltă o divizie de suflet, şi anume producţia de vinuri şi de sucuri în zona Vrancei, de unde este originar. Acolo a început să se extindă şi în domeniul turismului.

Astfel, Daniel Guzu controlează şi compania Natura SRL, care deţine brandul de sucuri „Ana are” şi cel de vinuri „Casa Panciu”, cu afaceri cumulate de 3,5 mil. euro în 2018.

În total, investiţiile antreprenorului din 2006 până acum, în vie, livezi, fabrica de sucuri, depozitul de fructe şi hotelul pe care le are în Vrancea, au ajuns la 30 mil. euro, din care circa 7 mil. euro au fost fonduri europene.

 
 

Familia Erbaşu

Cristian Erbaşu CEO şi acţionar, Construcţii Erbaşu

Businessul Construcţii Erbaşu face parte din prima generaţie de afaceri în domeniul construcţiilor, fiind înfiinţat în iulie 1990, pe baza Decretului-lege 54, ca o întreprindere mică, în care lucrau 20 de angajaţi. Un an mai târziu se transforma în companie, ajungând în 2018 să se afle în top zece cei mai mari constructori de pe piaţa locală, cu o cifră de afaceri de 331 mil. lei (72 mil. euro) şi 1.500 de angajaţi. La conducerea businessului se află acum Cristian Erbaşu, acţionarul majoritar al companiei ajunse acum la a doua generaţie. Pentru 2019, compania estimează afaceri de peste 600 mil. lei, dublu faţă de anul trecut.

 

Dan Şucu

Dan Şucu

proprietarul grupului Mobexpert

Dan Şucu punea bazele grupului Mobexpert în 1993, iar 25 de ani mai târziu businessul cu mobilier şi decoraţiuni are opt fabrici, 2.000 de angajaţi şi peste 25 de magazine proprii şi partenere.

Şucu, 56 de ani, a terminat Universitatea Politehnică din Bucureşti, specializare Tehnologia Construcţiilor de Maşini, şi fără a avea experienţa lucrului într-o întreprindere de stat a pornit o afacere în primii ani de capitalism ai României. În 1996 cumpără primele fabrici, în 1999 începe construcţia primului magazin de mobilă şi decoraţiuni de pe piaţa locală, iar treptat a construit una dintre cele mai importante businessuri din industria mobilei de pe plan local, cu afaceri care se învârt în jurul a 200 de milioane de euro anual.

„Aveam din fericire o casă a familiei pe care în acel an (1993 - n.red.), în aprilie, chiar de ziua mea, am vândut-o. Am obţinut 55.000 de dolari şi aceştia sunt banii cu care am cumpărat marfa. Planul era ca împreună cu fosta soţie, cu patru angajaţi şi cu un mic magazin în Complexul Unirea pe care îl închiriasem, să vând echivalentul a 20.000 de dolari pe lună. În acest fel mi-ar fi rămas 4.000-5.000 de dolari profit, ceea ce mi se părea un lucru excepţional şi mi-ar fi oferit venituri bune pentru soţie şi cei doi copii", povestea anterior Dan Şucu pentru ZF. În 2000 a creat primul magazin de mare suprafaţă din România, cel din Pipera, iar ulterior a aplicat modelul în mai multe locuri din Bucureşti, dar şi din ţară.

 

Gruia Stoica

preşedinte şi fondator al grupului feroviar Grampet

Gruia Stoica

Grampet însemna acum două decenii o licenţă de transport pentru Grup Feroviar Român, un birou de 120 de metri pătraţi în inima Bucureştiului şi o echipă de cinci oameni, după cum îşi aminteşte fondatorul său Gruia Stoica.

„După 20 de ani, grupul Grampet este prima multinaţională fondată în România şi cel mai mare grup feroviar şi operator logistic privat din Europa de Sud-Est, care oferă servicii integrate de soluţii şi produse de transport feroviar”, spune Gruia Stoica.

Grampet numără peste 6.340 de angajaţi, din care circa 5.200 doar în România. Cifra de afaceri consolidată a grupului a fost de 344 mil. euro în 2018.

„După 20 de ani, pot spune că momentul actual este cel mai bun, dar şi cel mai dificil. Pe de o parte, am ajuns în punctul pe care l-am proiectat încă de la înfiinţarea grupului Grampet în 1999, când nimeni nu vorbea încă despre Drumul Mătăsii. În contrabalanţă, este şi cel mai dificil moment, pentru că demersurile noastre internaţionale au ajuns în punctul în care avem nevoie de sprijinul proactiv al statului român”, spune Gruia Stoica.

Sfatul lui pentru tinerii antreprenori este să aibă curaj să-şi ducă businessurile peste hotare.

„Cred cu tărie în potenţialul antreprenorului român şi în puterea de a concura de la egal la egal pe pieţele internaţionale. Dacă noi am reuşit, puteţi şi voi. Împreună putem construi mai mult şi mai bine, cu eficienţă sporită şi costuri mai mici. Putem creşte împreună şi consolida imaginea României peste hotare.”

 

Liviu Tudor

preşedintele şi fondatorul Genesis Property

Liviu Tudor

Liviu Tudor, care controlează dezvoltatorul imobiliar Genesis Property, este unul dintre cei mai puternici şi mai vechi antreprenori din sectorul imobiliar.

Liviu Tudor deţine o diplomă de inginer în Aeronautică de la Institutul Politehnic din Bucureşti şi a urmat cursuri de specialitate la London Business School. El a intrat în business în urmă cu aproape 30 de ani, când economia locală abia făcea primii paşi în capitalism. Apoi, a pariat pe sectorul imobiliar. În 2005, Genesis Development a dezvoltat Novo Park, unul dintre primele parcuri de birouri din România de mari dimensiuni. Complexul este situat în Pipera, ce a devenit ulterior cea mai dinamică zonă pentru dezvoltarea spaţiilor de birouri.

În 2007, compania a inaugurat prima clădire din cadrul complexului West Gate Business District, în zona de vest a Bucureştiului, una dintre cele mai aglomerate zone rezidenţiale, ce a devenit în timp un hub major de birouri – Renault s-a mutat
într-un sediu dezvoltat special pentru companie vizavi de West Gate, iar lângă acesta, Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a cumpărat un teren pentru a dezvolta ulterior un viitor proiect office.  „Am gândit dezvoltarea celor două parcuri de birouri, Novo Park şi West Gate, raportându-mă atât la nevoile pe care le avea un Bucureşti în plină dezvoltare, cât şi la resursele mele de a pune în practică şi de a creşte un business într-un mediu foarte competitiv. Dacă ridicarea Novo Park – unul dintre primele parcuri de birouri din Bucureşti - a fost mai natural primită de piaţă, fiind amplasat într-o zonă deja atractivă pentru piaţa de birouri, proiectul West Gate a fost privit cu scepticism", a spus Liviu Tudor. Valoarea investiţiilor realizate de Genesis Property în România se ridică la peste 400 de milioane de euro.

„România va reuşi, cu toate obstacolele, să depăşească stadiul de economie de graniţă în momentul în care liderii aflaţi la guvernare şi oamenii de business vor avea aceeaşi viziune. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a investi cât mai mult în educaţie, să reuşim să stopăm fenomenul migraţiei tinerelor talente prin crearea unor condiţii de muncă şi de viaţă occidentale.”

 

Constantin Boromiz

acţionar Boromir

Constantin Boromiz

Afacerea Boromir a fost înfiinţată în 1994 de Constantin Boromiz, prietenul său Mircea Ureche, fratele său Gheorghe Boromiz şi de cumnatul George Frîntu. Drumul lui Constantin Boromiz în afaceri a fost realizat cu ajutorul banilor de la nuntă, la care s-au adăugat împrumuturile de la părinţi, de la rude, de la prieteni şi de asemenea zeci de împrumuturi bancare.

„Perioade bune au fost multe în toţi anii de business, dar realizarea primului milion de dolari profit în 1997 ne-a dat o satisfacţie mare, care a fost urmată de multe achiziţii pentru dezvoltarea ce a urmat. Am abordat businessul temeinic. Perioadele mai dificile ne-au obligat la dezvoltare, la inovaţie şi fiecare perioadă mai grea a fost o provocare”, povesteşte Constantin Boromiz. El explica în urmă cu mai mulţi ani că R-ul de la final vine de la România, „Boro“ de la numele lui de familie, iar „mi“ de la începutul prenumelui prietenului său Mircea, fondator al afacerii. În prezent, Boromir este cea mai mare afacere românească din sectorul de morărit şi panificaţie. Astăzi, portofoliul companiei cuprinde cozonaci, croissante şi covrigi, dar şi făină şi diverse ingrediente pentru gătit.

„Antreprenorii trebuie să-şi canalizeze energiile, iar indiferent de câte ori pică în genunchi să se ridice, să lupte, să fie tenace şi perseverent, ca orice rău care îşi găseşte calea sau ca orice izvor ce îşi găseşte cursul să ajungă în mare”, este sfatul dat de antreprenor celor care intră în lumea afacerilor.

Boromir Ind, cea mai mare companie din grupul cu acelaşi nume controlat de antreprenori locali, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 267,7 milioane de lei (58 mil. euro). Alături de Boromir Ind din grup mai fac parte businessurile Boromir Prod din Buzău (listată până la începutul acestui an la BVB), Moara Cibin din Sibiu (simbol bursier MOIB) şi Amylon Sibiu (AMY).

„Economia României este dusă mai departe de întreprinzători şi de fiecare dintre noi prin muncă şi consum. Bunăstarea este dată de cine creează plusvaloare în societate.”

 

Claudiu Necşulescu

proprietar, Jidvei

Claudiu Necşulescu

Claudiu Necşulescu, 56 de ani, a terminat în 1987 Facultatea de autovehicule rutiere din cadrul Universităţii din Braşov, iar înainte de Revoluţie a lucrat la o staţie de utilaje din Constanţa. În anul 1991 a plecat de la firma de stat, iar împreună cu tatăl său care atunci ieşise la pensie a început diferite businessuri în comerţ. Primul business pe care l-a derulat a fost exportul de animale, având închiriate mai multe ferme. Din 1998 a început să se implice în afacerea Jidvei, iar strategia pe care a avut-o a fost să se concentreze pe piaţa locală. Claudiu şi Liviu Necşulescu au readus la viaţă businessul Jidvei după o perioadă grea pentru unul dintre cei mai vechi producători de vinuri de pe plan local.

„Noi am avut acasă tot ce ne-am dorit, pentru că părinţii mei au fost bogaţi. Cu toate acestea părinţii ne-au trimis la muncă. Eu am fost pasionat de comerţ, iar Claudiu a ajuns la fel, pentru că l-am direcţionat spre această meserie”, povestea la începutul anilor 2000 Liviu Necşulescu.

Astăzi, Jidvei vinde anual peste 17 milioane de sticle de vin, are 2.500 de hectare de viţă-de-vie şi crame situate în Jidvei, Tăuni, Blaj şi Bălcaciu.  „Astăzi trebuie să fii mult mai dinamic în ceea ce priveşte partea de prezentare, trendul este pe vinuri proaspete, consumatorii vor să simtă aroma strugurelui. În prezent, vinul se bea la maxim un an, la doi ani deja este o problemă. Piaţa a înţeles că este mult mai plăcut să consumi un vin care are aromă de strugure”, spunea recent Claudiu Necşulescu, care conduce o companie cu afaceri de 175 mil. lei (38 mil. euro) în 2018.

 

Sorin Minea

Sorin Minea

proprietar, Angst

Sorin Minea a lucrat ca medic veterinar înainte de a intra în business alături de omul de afaceri Urs Angst cu care a pus bazele grupului Angst, care astăzi a ajuns la afaceri de 30 mil. euro cu trei companii şi 750 de angajaţi. Urs Angst a ieşit din acţionariatul companiei Angst în 2010, familia Minea devenind astfel unicul acţionar. Grupul Angst este format şi din companiile Angst Bistro (mâncare gata preparată), unde Sorin Minea este acţionar alături de alţi antreprenori, şi Salsi Sinaia (salamuri crud uscate), unde familia Minea deţine 88% din afacere.

 

Familia Köber

fondatoarea vopselelor Köber

Aurel Kober

 
 
 
 

Fondată în 1990, compania Köber din judeţul Neamţ reuşeşte să se menţină de câţiva ani la vârful producătorilor de lacuri şi vopsele din România. Businessul a fost pus pe picioare de Aurel Köber, de profesie inginer. Un an mai târziu, se deschidea prima fabrică de vopsele şi răşini, în localitatea Turtureşti, din judeţul Neamţ, care a ajuns în câţiva ani la o capacitate de 30.000 de tone pe an de produse decorative şi industriale. În 2008, a fost deschisă a doua fabrică a companiei, pe platforma chimică Săvineşti, cu o capacitate de 100.000 de tone pe an. Din 2009, frâiele afacerii au fost preluate de Eduard Köber, fiul fondatorului, care fusese iniţiat în business încă din liceu, când lucra pentru Köber în timpl vacanţelor. Familia din judeţul Neamţ a dus afacerile producătorului de vopsele la circa 330 mil. lei (72 mil. euro) în 2018, nivel similar cu anul anterior. Pentru Köber lucrează peste 800 de angajaţi. Fondatorii au spus de mai multe ori în ultima vreme că tatonează mai multe variante de a prelua alte companii pe care să şi le adauge în portofoliu.

 
 
 

Octavian Creţu

acţionar majoritar, Romaqua Group

Octavian Creţu

Octavian Creţu, 63 de ani, este omul care ţine de peste două decenii brandul Borsec pe primul loc în topul celor mai vândute branduri de apă minerală naturală şi a transformat Romaqua Group în cea mai mare afacere românească din sectorul băuturilor.

Romaqua este fosta companie de stat Comchim, care în anii regimului comunist deţinea monopol pe distribuţia de produse chimice şi materii prime pentru laboratoare. Creţu a intrat în afacerea Comchim la vârsta de 32 de ani, cu intenţia de a cumpăra compania de la stat şi a o orienta spre producţie.

„Ideea cu apa minerală a venit ulterior; iniţial am vrut să facem producţie de medicamente. Însă FPS-ul (Fondul Proprietăţii de Stat -
n. red.) nu şi-a dat acceptul pentru proiectele pe care le-am prezentat şi atunci ne-am gândit la producţia de apă minerală", povestea anterior Octavian Creţu.

După privatizarea companiei prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts, preluarea companiei de către management şi salariaţi), fostul importator şi distribuitor Comchim a ajuns în proprietatea a câteva mii de acţionari, dar încă de la început Octavian Creţu şi Nicolae Palfi au avut putere de decizie în acest business, ca principali acţionari. De altfel, cei doi sunt încă principalii acţionari ai îmbuteliatorului de apă. Astăzi, Romaqua Group este o companie cu circa 2.000 de angajaţi care lucrează în fabricile din Bucureşti (pentru preforme din plastic), Buşteni (pentru Aquatique şi Giusto), Borsec (pentru brandul de apă minerală naturală Borsec şi băuturile răcoritoare în recipiente de mici dimensiuni Giusto), Stânceni (pentru apa Stânceni) şi la Lancrăm din Alba (pentru berile Albacher, Dorfer etc.). Afacerile companiei s-au ridicat la 823 de milioane de lei (178 mil. euro) în 2018, în creştere cu 13% faţă de rulajul din 2017. În ultimii cinci ani, vânzările companiei au avansat cu circa 50%, conform calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO