Companii

Zece petrolisti pentru 10 miliarde de euro. Unde vor ajunge afacerile cu petrol cand barilul se apropie de 150 de dolari?

Zece petrolisti pentru 10 miliarde de euro. Unde vor ajunge afacerile cu petrol cand barilul se apropie de 150 de dolari?

Click pentru imaginea marita

11.06.2008, 21:27 22

Chiar daca afacerile s-au mentinut la un nivel relativ stabil in ceea ce-i priveste pe primii 10 jucatori din piata, profiturile inregistrate s-au depreciat substantial, ajungand la un nivel cumulat de 414,8 milioane de euro, in scadere cu 41% fata de anul 2006, cand petrolistii au inregistrat castiguri de aproape 702 milioane de euro.
Prima jumatate de an nu a lucrat deloc in favoarea companiilor petroliere, in contextul in care pretul barilului de titei s-a situat pe un trend descendent, iar leul era din ce in ce mai puternic. Potrivit datelor Petrom, in primele trei luni ale anului trecut pretul titeiului a fost in scadere cu 7% fata de aceeasi perioada din anul 2006, in timp ce leul s-a apreciat cu 13%.
Pentru Petrom aceasta conjuctura, la care s-a adaugat si declinul productiei, s-a tradus printr-o reducere a profitului cu 63% in primele trei luni ale anului fata de aceeasi perioada a 2006. La jumatatea anului trecut, coordonatele erau aceleasi si nu dadeau niciun indiciu care sa anunte faptul ca barilul era pe punctul de a-si incepe cresterea de neoprit. In concluzie, Petrom si-a continuat scaderea, dar vestea buna pentru companie a fost stabilizarea productiei.
Dupa jumatatea anului, lucrurile au inceput sa se schimbe. Leul a inceput sa se deprecieze puternic, iar scaderea dolarului a dat startul unei cresteri fara precedent pentru baril, in contextul in care criza creditelor ipotecare incepea sa-si faca simtite efectele asupra economiei americane. Deprecierea dolarului este considerata de analisti ca fiind prima cauza care a dus la ascensiunea fara precedent a barilului de titei. Cu toate acestea, Petrom nu a reusit sa se ridice la nivelul rezultatelor din 2006, dar anul acesta va recupera din plin, profitul companiei avand sanse bune sa ajunga chiar la nivelul de un miliard de euro.
In timp ce Petrom isi revenea, Rompetrol a produs surpriza anului trecut. Pe 27 august, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, anunta tranzactia anului: vanzarea a 75% din actiunile grupului companiei de stat kazahe KazMunaiGaz.
Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, valoarea tranzactiei fiind estimata la 2,7 miliarde de euro, suma care a ramas neconfirmata de partile implicate pana in prezent. Patriciu si-a explicat optiunea motivand ca nu mai putea dezvolta grupul construit in jurul rafinariei Petromidia fara a avea rezerve de titei. Pe de alta parte, kazahii au fost de acord sa plateasca un pret considerat de multi supraevaluat, pentru ca nu avea piata de desfacere pentru tot titeiul pe care il scoteau. Rompetrol are 13 piete de desfacere, din Moldova pana in Franta, si 40 de companii.
Anuntul vanzarii pachetului majoritar a reprezentat apogeul valorii in ceea ce priveste titlurile Rompetrol. In cele doua zile de tranzactionare care au urmat anuntului facut de Dinu Patriciu, titlurile Rompetrol Rafinare au castigat 200 de milioane de euro, compania ajungand la o capitalizare de 830 de milioane de euro. Dupa aceasta, a urmat scaderile continue, compania pierzand peste 45% din valoare de la inceputul anului.
Piata nu s-a domolit insa si in septembrie a mai avut loc o tranzactie majora prin care Petrom a rascumparat cu 328,5 milioane de euro cel mai mare furnizor intern de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze, Petromservice.
Compania facuse parte pana in 2002 din structura Petrom, dar anul trecut actionarii celei mai mari companii din Romania au decis ca Petromservice are o importanta strategica pentru segmentul de explorare si productie si astfel au decis achizitia furnizorului de echipamente.
Pentru anul acesta, analistii spun ca tranzactiile vor viza in special partea de retail dupa care va urma o perioada de consolidare la nivel european, tendinta din fata careia Romania nu se va putea sustrage. Surprizele ar putea totusi sa apara pe partea de rafinare, unde potrivit unor surse din piata rafinaria Rafo este de vanzare, desi reprezentantii companiei spun ca unitatea este inchisa pentru modernizari. Inceputul anului a fost unul extrem de agitat, in conditiile in care barilul de petrol a ajuns la niveluri record, depasind chiar si pragul de 139 de dolari pe baril.
Desi marile banci de investitii, cum ar fi Morgan Stanley, spun ca in iulie barilul va ajunge la un nivel de 150 de dolari, sunt si opinii potrivit carora sfarsitul anului va aduce o calmare a pretului la petrol pe fondul reducerii speculatiilor din piata. Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania, spunea recent ca presiunea marilor state europene, dar si miscarile consumatorilor ar putea avea un efect de calmare asupra pretului barilului.
In ciuda acestei aprecieri a petrolului, care a dus la scumpirea carburantilor pe piata locala cu pana la 20%, obiceiurile de consum ale populatiei nu s-au modificat in sensul unei scaderi, iar jucatorii spun ca se asteapta anul aceasta la cresteri de pana la 10%.
In aceste conditii, piata produselor petroliere ar putea ajunge la aproximativ 7 miliarde de dolari. Potrivit companiilor petroliere, anul trecut consumul de benzina a fost de aproximativ 1,6 milioane de tone anual, iar cel de motorina de 3,4 milioane de tone. Aceste volume reprezinta atat consumul realizat pe partea de retail, cat si cel consemnat pe partea de wholesale. Aprecierea barilului de titei nu afecteaza insa companiile direct implicate. Transportatorii aerieni, firmele de curierat, marii agricultori si companiile din industria alimentara se vad confruntate cu urgenta de a gasi strategii de supravietuire intr-un context care reprezinta o noutate pentru majoritatea celor implicati in mediul de afaceri.

O tranzactie de miliarde: Rompetrol - KazMunaiGaz
Noiembrie 2006: Morgan Stanley primeste mandat din partea grupului petrolier Rompetrol pentru a gasi investitori interesati de preluarea unui pachet intre 10% si 25% din actiunile companiei mama The Rompetrol Group BV.
Ianuarie 2007: Apar primele informatii potrivit carora KazMunaiGaz din Kazahstan este interesata de pachetul de actiuni din Rompetrol, insa reprezentantii din Romania neaga acest lucru.
Martie 2007: Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, spune ca are pe masa sase oferte pentru cumpararea unui pachet de 10-25% din actiunile grupului petrolier, discutiile fiind in desfasurare.
August 2007: KazMunaiGaz cumpara 75% din grupul Rompetrol care este evaluat la 3,6 miliarde de dolari. Valoarea tranzactiei a fost evaluata la 2,7 mld. dolari, dar nu a fost confirmata de niciuna din partile implicate.

Petrom - Petromservice sau intoarcerea fiului ratacitor

Septembrie 2007: Petrom face publica achizita Petromservice dupa aproape un an de infirmari din partea ambelor parti implicate in tranzatie

Pret de cumparare: 328,5 milioane de euro, de aproape 6 ori mai mare fata de pretul cu care a fost vanduta compania in 2002

Ce a luat Petrom: doar activitatea de servicii petroliere si aproape 9.800 de salariati ai Petromservice

Cat va investi Petrom: 90 de milioane de euro in tehnologii si echipamente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO