Companii

Zece industrii în care salariile au crescut cu peste 50% în şapte ani. Conduc petrolul şi IT-ul

Zece industrii în care salariile au crescut cu peste 50%...

Autor: Adelina Mihai

14.09.2015, 00:08 5182

Angajaţii din extracţia petrolului, cei din industria componentelor auto, din sectorul serviciilor suport şi cei din IT au avut parte de cele mai mari creşteri salariale din ultimii opt ani, pe fondul creşterii investiţiilor din aceste sectoare, arată datele de la Statistică. În zece domenii, salariile au crescut cu valori cuprinse între 50 şi 100% din 2008 încoace, peste nivelul inflaţiei cumulate de circa 40% în aceeaşi perioadă.

„Criza de personal a determinat creşterile salariale din sectorul auto, iar din 2010 încoace a avut loc o explozie a call-centerelor, după ce firmele existente de servicii suport şi-au extins activităţile şi în alte oraşe, iar altele au făcut investiţii noi în România“, a explicat Felix Toma, country manager al firmei de recrutare Gi Group România.

În unele sectoare – cum este cel al industriei textile – creşterea salariilor a fost puternic influenţată şi de creşterea nivelului salariului minim în perioada 2008- 2015, interval în care nivelul acestuia s-a dublat.

„În zona Banatului, pe partea de angajări în industria auto este o nebunie, am ajuns în situaţia din 2007. Deşi există o competiţie mare pe candidaţi, creşterile salariale rămân în jurul valorilor de 5 - 6% pe an, întrucât situaţia macroeconomică a României arată că inflaţia e negativă, astfel că este greu de explicat acţionarilor de ce e nevoie de majorări salariale mai mari în acest context. În schimb, multe companii din regiune şi-au bugetat creşterea efectivelor de personal cu circa 10% anul viitor“, a spus Gynella Parfenie, consultant în cadrul AIMS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO