Companii

Wouter Reijers, consulul onorific al Olandei la Cluj: România, un climat de business bun şi nebun. Impozitele pe profit şi venit sunt mici, dar dacă vreau să angajez pe cineva part-time, trebuie să plătesc taxe ca la full-time

Wouter Reijers: Clujul este cel mai bun loc pentru business. Spun asta pentru că am experienţă şi în alte oraşe din România şi am impresia că în Cluj oamenii sunt mai deschişi, la fel şi autorităţile.

Wouter Reijers: Clujul este cel mai bun loc pentru business. Spun asta pentru că am experienţă şi în alte oraşe din România şi am impresia că în Cluj oamenii sunt mai deschişi, la fel şi autorităţile.

Autor: Răzvan Botea

01.07.2019, 16:15 614

Wouter Reijers, consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, om de afaceri care derulează în România mai multe businessuri din domeniul producţiei de mobilă, al consul­tanţei sau IT-ului, spune că oraşul Cluj-Napoca este unul foarte bun pentru mediul de afaceri.

„Clujul este cel mai bun loc pentru business. Spun asta pentru că am experienţă şi în alte oraşe din România şi am impresia că în Cluj oamenii sunt mai deschişi, la fel şi autorităţile. Sunt multe investiţii aici, iar climatul este mai plăcut. Dacă ai o problemăa cu autorităţile locale, în Cluj ai cu cine să vorbeşti, iar asta este puţin mai greu în alte oraşe, din expe­rienţa mea“, a spus Wouter Reijers în cadrul unui interviu acordat ZF.

Olandezul a ajuns în România în 1991 pentru a cumpăra mobilă şi pentru a o vinde în Vest. În 1998-1999 s-a decis să intre în acţionariatul unei fabrici de mobilă din Satu Mare. Firma sa Minorita Mobel numără în acest moment 25 de angajaţi şi produce mese de lemn masiv destinate exclusiv exportului. Potrivit datelor publice, compania a încheiat 2018 cu o cifră de afaceri de 2,13 mil. lei şi un profit net de aproape 420.000 de lei.

„Am o fabrică în Satu Mare, se numeşte Minorita Mobel. Suntem specializaţi în mese din lemn masiv. Asta a fost o afacere începută în 1998-1999 şi a mers bine pentru că ideea a fost că, dacă facem profit, să îl folosim ca investiţie, să nu îl scoatem ca dividende. La început a mers şi cu utilaje mai vechi, dar acum concurenţa este destul de mare şi avem alte ţări precum China, care produce ieftin şi trebuie să facem faţă.“

Reijers este de părere că economia româ­neas­că va continua să crească la un ritm de 5 pro­cente anual în 2019 şi 2020. De ase­menea, el mai spune că de când şi-a deschis fabrica de mo­bilă, din 1998 şi până acum, ANAF s-a organizat mai bine şi a devenit mai eficientă şi corectă.

De asemenea, el mai spune că forţa de muncă era mult mai uşor de accesat în 1998 decât este acum.

„A fost mai uşor de dezvoltat afacerea pentru că forţa de muncă a fost mai uşor de găsit, acum deja este foarte greu. Nu mai găseşti cu cine să lucrezi. Atunci a fost o perioada cu reguli mai stricte. Eu că olandez vreau să lucrez corect, nu vreau să dau plic, şi a fost dificil. Alţii rezolvau problema altfel, eu nu am vrut şi a fost greu. Dacă venea un control şi nu voiai să dai plic, atunci trebuia să suferi. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Dacă vorbim de controalele ANAF, lucrurile merg mai bine, mai corect. Poţi să ai şi o discuţie, dacă vine un control, ai cu cine stă de vorba. În 98 nu există aşa ceva“

Reijers mai crede că birocraţia şi controlalele sunt un impediment pentru investitorii străini care vor să vină în România. El a mai spus că infrastrctura şi impredictibilitatea fiscală reprezintă de asemenea piedici pentru investitorii străini.

„Pentru investitor este foarte important să vadă că în România totul merge cum trebuie să meargă. S-au schimbat multe, dar mai sunt câteva chestii. Dacă vine un investitor nou şi face o firmă, lucrurile merg destul de greu. Dacă în Olanda vreau o firma şi vreau un număr de TVA, merge automat. Aici dacă eşti o firma cu capital străin, trebuie să vii in audienţă. În Olanda totul este bazat pe încredere, iar aici lumea începe cu neîncredere. De aceea şi aici totul este controlat şi controlat până când devine absurd.“

Printre atuurile climatului de business din România se numără fiscalitatea redusă, mai spune olandezul.

„E un climat de business bun şi nebun. E bun pentru că impozitul pe venit şi profit sunt mici, mai mici decât în Vest. Pentru mine, dar şi pentru alţi investitori străini, nu asta este cel mai important. Flexibilitatea. Multe firme lucrează cu angajaţi, dar nu lucreaaza full-time, lucrează part-time. Dacă eu angajez pe cineva part-time, trebuie să plătesc taxe ca la full time. E cam ciudat şi nu există flexibilitate. De aceea multe firme, inclusiv cu capital românesc, angajează part-time, dar trebuie să plătească mai multe taxe. Acest lucru nu este bun pentru economie.“

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO