Companii

Wirth, Holcim: Daca statul ar fi investit 10 mld. euro, cred ca anul acesta nu am fi avut pierderi financiare

Wirth, Holcim: Daca statul ar fi investit 10 mld. euro, cred ca anul acesta nu am fi avut pierderi financiare

Markus Wirth, CEO al Holcim Romania: La inceputul perioadei de criza am crezut ca vom asista la o dezvoltare a pietei in forma de U, apoi a devenit mult mai realistica o evolutie in forma de L, neputandu-se estima perioada crizei. In prezent avem indicii ca piata va inregistra o dezvoltare in forma de W.

30.10.2009, 00:00 33

In aceste conditii, compania si-a bugetat pentru anul viitor unvolum similar cu cel din 2009, cand cifra de afaceri va ajunge lacirca 300 mil. euro, in scadere cu 20%, potrivit previziunilor dela inceputul anului.

"La inceputul perioadei de criza am crezut ca vom asista la odezvoltare a pietei in forma de U, apoi a devenit mult mairealistica o evolutie in forma de L, neputandu-se estima perioadacrizei. In prezent avem indicii ca piata va inregistra o dezvoltarein forma de W", afirma Wirth.

Holcima inregistrat in primele sase luni pe piata locala o scadere de 15%a vanzarilor de ciment, potrivit raportului semestrial la nivel degrup, in conditiile in care piata de ciment s-a diminuat cu circa30%.

Marja de profit sub 10%

Compania, care produce ciment, agregate si betoane, ainregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 372 mil. euro, increstere cu 25% fata de anul precedent, si un profit net de 111,14mil. lei (30,2 mil. euro), in scadere cu circa 3% comparativ cu2007.

Producatorii de ciment au mizat la inceputul anului peinvestitiile de 10 mld. euro anuntate de guvernul Boc pentruproiecte de infrastructura, insa avand in vedere ca pana in lunaseptembrie, investitiile se ridicau doar la 5 mld. euro, vanzarilecatre lucrarile de infrastructura au fost reduse. "Daca statul arfi investit toate cele 10 miliarde de euro, cred ca anul acesta nuam fi avut pierderi financiare, ci doar scadere de volume. Inaceasta perioada de criza in care sectorul privat a redusinvestitiile in Romania ar trebui sa se profite de aceasta ocaziepentru a se dezvolta infrastructura de care avem nevoie urgenta. Deun sistem modern de infrastructura vom avea nevoie atat acum,pentru dezvoltarea industriei de productie, cat si dupa perioada derecesiune, pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica",sustine Wirth.

Productia locala de ciment a scazut in primul semestru din acestan cu 28,8%, pana la 3,5 milioane de tone, cantitate livrataexclusiv pe piata interna.

In valoare, piata cimentului a scazut cu circa 43%, pana la 375mil. euro in acelasi interval.

Semne bune abia din 2011

Seful Holcim considera ca piata va reincepe sa creasca abia lainceputul lui 2011, cand ar putea fi reluate investitiile in noiproiecte.

Compania are 1.200 de angajati, fata de anul trecut, candnumarul salariatilor era de 1.400, potrivit datelor publicate pemfinante.ro. Cu toate acestea, reprezentantii companiei afirma canumarul angajatilor "nu s-a schimbat in mod considerabil in ultimaperioada, deoarece Holcim a inceput un proces de reorganizare siadaptare la capacitatile de productie cu mult timp inainte, odatacu inceperea modernizarii fabricii de ciment Campulung".

Unitatea de productie de la Campulung a fost modernizata anultrecut, in urma unei investitii de 120 mil. euro, care a permismajorarea productiei Holcim cu 30%, pana la circa 4 milioane detone pe an.

Holcim activeaza pe pietele de ciment, agregate si betoane sidetine doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie demacinare la Turda, 20 de statii de betoane si cinci statii deagregate. Principalii competitori ai companiei pe piata locala suntLafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), cu divizia localaCarpatcement Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO