Companii

Volumul vânzărilor din comerţ s-a majorat cu 6,8% la şase luni. Andrei Rădulescu, BT: Consumul va accelera la 6,3% în 2019, dar va decelera la 5% în 2020

Volumul vânzărilor din comerţ s-a majorat cu 6,8% la...

Autor: Roxana Rosu

02.08.2019, 13:02 243

Volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a crescut în primele şase luni cu 6,8%, după avansul de 9,7% pe zona bunurilor nealimentare şi de 5,4% la carburanţi, arată datele INS.

”Se evidenţiază majorarea vânzărilor de bunuri nealimentare, evoluţie susţinută de creşterea venitului real disponibil al populaţiei şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare.  De asemenea, volumul vânzărilor de carburanţi a urcat cu 5.4% an/an în prima jumătate a anului curent, pe fondul declinului cotaţiilor internaţionale la ţiţei (în medie cu aproximativ 12% an/an pe WTI şi cu 7% an/an pe BRENT)”, comentează Andrei RĂdulescu, director ANaliză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Totodată, volumul vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun a urcat cu 4,8% în primele şase luni.

Banca Transilvania estimează accelerarea ritmului de creştere a consumului în acest an, de la 5,2% în 2018 la 6,3% în 2019, evoluţie determinată de mix-ul relaxat şi nesustenabil de politici economice.

Pe de altă parte, ritmul anual al consumului privat ar putea decelera la 5% în 2020, ca urmare a perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, în contextul nivelului ridicat al deficitelor gemene.

”Pentru 2021 ne aşteptăm la o re-accelerare a consumului privat la 5.2% an/an”, spune Andrei Rădulescu .

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO