Companii

Voestalpine ingheata pe termen nedefinit investitia de 5 mld. euro

Voestalpine ingheata pe termen nedefinit investitia de 5 mld. euro
18.12.2008, 17:53 20

Producatorul austriac de otel Voestalpine, care vizeaza o investitie de 5 mld. euro intr-un combinat siderurgic in Romania, a anuntat ca suspenda pe termen nelimitat proiectul, pe fondul asteptarilor de anul viitor privind recesiunea la nivelul continentului european.

Totodata, Voestalpine abandoneaza si activitatile demarate in cadrul procesului de securizare a terenurilor din Constanta, care reprezentau o posibila locatie pentru otelarie.
"Decizia cu privire la posibila locatie a fost amanata pe termen nedefinit, pe fondul recesiunii anticipate pentru anul 2009 si a incertitudinilor privind evolutia ciclica din anii urmatori. Cele patru locatii potentiale din Bulgaria, Romania, Turcia si Ucraina, identificate in cadrul proiectului de evaluare, vor fi reexaminate la reluarea proiectului", au precizat reprezentantii Voestalpine.
Producatorul de otel reusise sa asigure aproape jumatate din terenul necesar constructiei combinatului siderurgic (circa 300 de hectare), dar din cauza ca proiectul a fost inghetat pe termen nedefinit, contractele incheiate de Voestalpine cu diversi proprietari de terenuri isi vor pierde valoarea, iar compania nu-si va mai exercita astfel optiunile de achizitie corespunzatoare acestora.
In luna octombrie, Voestalpine anuntase ca a amanat pentru 2009 decizia cu privire la constructia combinatului siderurgic in zona Marii Negre, ca urmare a crizei de pe pietele financiare si a incertitudinii ce caracterizeaza dezvoltarea economica globala.
Voestalpine si-a propus initial sa se decida pana la finele anului 2008 in ce tara va realiza investitia, desi prin activitatile demarate in acest sens in Romania nu reusise sa asigure nici jumatate din terenurile vizate pentru constructie.
La inceputul lunii octombrie, reprezentantii Guvernului si cei ai Voestalpine au semnat un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre.
Voestalpine viza in Romania constructia unui complex siderurgic cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel pe an, mai mare si decat cea a combinatului ArcelorMittal Galati (fostul Sidex).
Concernul austriac avea nevoie de o suprafata de circa 600 de hectare in zona Agigea-Constanta, in apropierea celui mai mare port la Marea Neagra.
Negocierile dintre stat si reprezentantii Voestalpine privind constructia combinatului in Romania au fost intarziate de pretentiile proprietarilor de terenuri, considerate de austrieci ca fiind de cele mai multe ori nejustificate, avand in vedere ca acestea aveau destinatie industriala.
Voestalpine este deja prezenta in Romania, prin subsidiara sa britanica Elmsteel, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare.
Producatorul de otel a raportat venituri de 10,5 miliarde de euro in anul fiscal 2007/2008, cu 51% peste nivelul de aproape sapte miliarde de euro din intervalul anterior, si un profit net mai mare cu 31%, la un miliard de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO