Companii

Vodca zimbrilor, scoasa la vanzare de guvernul polonez

30.07.2001, 00:00 30



Guvernul polonez a anuntat ca negociaza cu patru companii atat straine, cat si locale, vanzarea unui pachet de 80% din actiunile Polmos Bialystok, cel mai mare producator de bauturi spirtoase din Polonia, compania care produce legendara vodca poloneza Zubrowcka, relateaza BBC.

Cabinetul nu a precizat care sunt cele patru firme interesate de distilerie, dar presa poloneza speculeaza ca firma britanica Allied Domecq si un consortiu format din firmele Eckes din Germania si Vin & Spirt din Suedia figureaza printre potentialii cumparatori.

De asemenea, in presa se vorbea despre intentiile gigantului francez al industriei de bauturi alcoolice Pernod Ricard, care a achizitionat in aceasta luna cel de-al doilea producator polonez de bauturi spirtoase, Polmos Poznan, de a depune o oferta si pentru Polmos Bialystok.

Aceste zvonuri se bazeaza pe faptul ca Pernod Ricard este distribuitorul Zubrowka in Europa, dar se pare ca o oferta din partea firmei franceze nu va fi agreata din cauza problemelor cu autoritatile de reglementare a concurentei.

Polmos Bialystok este liderul pietei de bauturi alcoolice din Polonia, cu o cota de 25% si a realizat anul trecut un profit de 39 milioane zloti (9,3 milioane dolari).

Vodca Zubrowca, faimoasa pentru aroma distinctiva de ierburi si imaginea zimbrului de pe fiecare eticheta, era un important produs de export in perioada comunista. De altfel, a castigat si dubioasa distinctie de a fi bautura favorita a liderului URSS Leonid Brejnev.

In ultimii ani, Zubrowca a revenit in prim-planul atentiei, in conditiile in care consumatorii occidentali au prins gustul marcilor exotice de vodca. Dar pozitia pe piata locala a fost serios afectata de reorientarea preferintelor consumatorilor tineri catre bere sau bauturi din import.

Polonezii beau 100 de milioane de litri de vodca in fiecare an, dar volumul vanzarilor stagneaza de ani buni. Mai mult, populatia prefera "tariile" fabricate in casa sau bauturile spirtoase mai ieftine din Rusia, Belarus si Ucraina.

Evolutia slaba a pietei ar putea face dificila vanzarea Polmos Bialystok, avand in vedere ca guvernul a anulat deja o licitatie, deoarece nu a primit nici o oferta satisfacatoare.

Cu toate ca Polmos Bialystok este o companie foarte buna, privatizarea acesteia poate fi afectata si de insistenta Cabinetului de a vinde toate cele 23 de distilerii ale tarii in acelasi timp. Pana acum, doar una a fost vanduta - Polmos Poznan, preluata de Pernod Ricard.

Din cele peste 200 de marci de bauturi spirtoase din Polonia, doar cateva sunt considerate viabile pe termen lung de catre analisti. Guvernul polonez a vandut cea mai mare parte a producatorilor de alcool din tara la jumatatea deceniului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO