Companii

Viticultorii descopera sloganul: Numai impreuna facem profit

02.06.2004, 00:00 72

Producatorul de vinuri Vin Club Odobesti estimeaza ca, in 2004 care este si primul an de functionare, sa aiba vanzari de 300.000 de euro, aproximativ 200.000 de sticle.
"In primele trei luni am vandut aproape 40.000 de sticle, ceea ce pentru un mic producator este foarte bine", spune Dumitru Lazar, directorul general al Vin Club Odobesti.
Compania reuneste peste 50 de mici viticultori din zona Odobesti si a fost infiintata in urma proiect pilot al Ministerului German pentru Dezvoltare care a finantat cu 700.000 infiintarea acesteia. "Vin Club Odobesti este prima forma asociativa de acest fel din tara. Cel mai important lucru pe care l-am realizat pana acum este faptul ca am reusit sa-i determinam pe micii producatori sa-si vanda vinul imbuteliat la sticla si nu la PET sau la canistra la preturi de cinci ori mai mici. Mai mult am reusit sa-i pregatim pentru apropiata aderare la UE cand nu vor mai putea vinde ca acum", afirma Lazar. Vin Club Odobesti estimeaza ca anul viitor vanzarile sale sa atinga 500.000 de sticle.
Vin Club Odobesti vinde, de la sfarsitul anului trecut, vinuri superioare sub marca Prima iar in iulie va lansa pe piata alte sase noi soiuri de vinuri obtinute din recolta de struguri a anului trecut. "Desi am intrat pe piata de doar trei luni, suntem bine perceputi pentru ca Odobestiul este o zona viticola de traditie. Deja, suntem in negocieri pentru a ne vinde vinurile in marile lanturi de magazine dar incercam orice modalitate de a ne vinde vinurile, inclusiv prin distributie directa", spune Lazar.
Micii viticultori au 150 de hectare de vita de vie in Vartescoiu, Jaristea si Odobesti in Vrancea, judetul cu cea mai mare suprafata de vita de vie din Romania dar si cu o fragmentare accentuata a acestor suprafete. Micii producatori isi imbuteliaza vinul la o crama comuna amplasata la Odobesti.
Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut la circa 270 de milioane de euro si este dominata de Murfatlar Romania, Vincon Vrancea si Jidvei, in urma carora vine un intreg pluton de producatori mici si mijlocii: Vinarte, Cramele Prahova, Cramele Recas, Domeniile Tohani, Vinia Iasi etc. Consumul anual pe cap de locuitor a ajuns anul trecut la 27 de litri.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO