Companii

Vinurile Cotnari se pun mai des pe masa

03.11.2004, 00:00 27

Producatorul de vinuri Cotnari SA a raportat pentru primele noua luni o crestere a volumului vanzarilor cu aproximativ 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoric, vanzarile au atins 9 milioane de euro similare cu cele inregistrate pe intreg anul trecut.
"Am avut o asemenea crestere in primul rand datorita faptului ca am reusit sa ne punem la punct departamentul comercial care a supravegheat mult mai bine activitatea distribuitorilor nostri. In pus am reusit sa ne pastram aceleasi preturi medii pe piata de 1,2-1,4 euro pentru o sticla de 0,75 de litri fata de 2-2,5 euro cat este pretul mediu pe piata", spune Constantin Deleanu, directorul general sI unul dintre actionarii Cotnari SA.
Compania a vandut pe primele noua luni 5,5 milioane de sticle de vin si estimeaza pentru intreg anul vanzari de 9 milioane de sticle de vin. Cotnari a produs in acest an circa 6 milioane de litri de vin. Compania estimeaza pentru anul 2004 vanzari de 12 milioane de euro, cu circa 1 milion de euro in plus fata de previziunile de la inceputul acestui an.
Cotnari produce unul dintre cele mai vandute vinuri de pe piata romaneasca - Grasa de Cotnari. "Avem vanzari in crestere pentru cele doua soiuri de vinuri locomotiva ale noastre Grasa de Cotnari si Tamaioasa Romaneasca - dar am reusit in aceste noua luni sa impunem pe piata Francusa de Cotnari iar recent am lansat vinurile Chateau Cotnari", afirma Deleanu.
Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor sI Exportatorilor de Vin (APEV) spune ca unul dintre motivele acestei cresteri poate fi politica de preturi a Cotnari. "E posibil ca nemodificarea preturilor sa fie unul dintre motoarele cresterii raportate. Pe de alta parte campania promotionala din ultimul timp poate duce la asemenea cresteri", sustine Zarnoveanu.
Circa 15% din productie este livrata la extern, principalele piete fiind Germania, Polonia, tarile Baltice, Israel si Italia.
Potrivit specialistilor din industrie, piata vinului a inregistrat pe primele noua luni o crestere de circa 10%, iar exporturile au atins deja, pentru aceiasi perioada valoarea inregistrata pe intreg anul trecut: 25 de milioane de dolari. "Piata interna are o tendinta de crestere iar la pe pietele externe vinul romanesc incepe sa devina mai vizibil. Din nefericire recolta de struguri din acest, desi este mai mare cantitativ, nu are o calitate prea buna din cauza conditiile climaterice nefavorabile", afirma Zarniveanu.
Cotnari administreaza 11 ferme viticole, care detin o suprafata de 1.200 de hectare. Alte 150 de hectare vor intra pe rod in urmatorii ani.
Cotnari SA are planificate pentru anul in curs investitii in valoare de circa un milion de euro, pentru achizitionarea de utilaje de vinificatie la standardele UE si replantarea unor suprafete de vita de vie. Romania a negociat cu UE o suprafata de vita de vie de 231.000 de hectare.
Cotnari a fost privatizata in anul 2000, actionarii fiind persoane fizice.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO