Companii

Vine al doilea val de producatori de materiale de constructii

Vine al doilea val de producatori de materiale de constructii

La Targul Construct Expo participa 500 de companii de profil din 19 tari

19.04.2007, 18:50 31

Dinamica pietei constructiilor i-a determinat pe marii producatori straini de profil sa investeasca in capacitati de productie, dupa ce au tatonat piata ca importatori.
Astfel, Xella, cel mai mare importator de BCA (beton celular autoclavizat), producatorul italian de panouri termoizolante Isopan sau compania greceasca Isomat vor deveni in urmatorii ani producatori pe piata romaneasca. Potrivit primelor estimari, doar investitiile acestora ar putea ajunge la aproximativ 70-100 mil. euro in urmatorii doi ani.
"Am ales Romania pentru a investi intr-o fabrica de panouri termoizolante in primul rand datorita pozitiei geografice, deoarece avem doua unitati de productie in Italia si una in Spania si dorim sa ne extindem operatiunile in estul Europei. In plus, dezvoltarea puternica a pietei romanesti a fost un factor important in alegerea locatiei", a declarat Luigi Betti, directorul de export al Isopan Group, filiala locala a grupului italian Manni, la Targul Construct Expo, care se desfasoara in perioada 17 - 21 aprilie in Bucuresti, si reuneste 500 de companii de profil din 19 tari.
Compania a deschis in luna martie o fabrica la Popesti-Leordeni cu o capacitate de productie de 5 milioane de metri patrati, in urma unei investitii de 30 mil. euro. Isopan Group estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 10 mil. euro. Productia este destinata in principal cladirilor industriale, iar produsele vor fi vandute atat pe piata locala, cat si la export. Constructia fabricii cu o suprafata de 20.000 mp a inceput anul trecut, pe un teren de 100.000 mp, cumparat cu un milion de euro, potrivit lui Betti. Pana in prezent, Isopan Romania a importat produse realizate de grup in alte locatii.
Un alt producator de materiale de constructii care va investi intr-o fabrica pe piata locala este compania elena Isomat. "Piata de aici are un potential foarte mare, constructiile sunt in plina dezvoltare si, in plus, amplasarea geografica reprezinta un avantaj pentru noi, deoarece intentionam sa exportam produse realizate la Jilava in tarile vecine", a declarat Savvas Antoniadis, directorul general al subsidiarei din Romania.
Fabrica va fi construita pe un teren cu o suprafata de 20.000 mp si va produce, initial, mortare si adezivi pentru betoane, ulterior productia urmand sa fie extinsa si pentru pardoseli industriale, tencuieli si materiale hidroizolante. Lucrarile vor incepe in aceasta vara si vor fi finalizate in 2008.
Dupa finalizarea fabricii, compania estimeaza ca cifra de afaceri din Romania va ajunge 15 mil. euro in 2013. Compania detine unitati de productie in Grecia si exporta in state precum Bulgaria, Suedia, Republica Moldova si in tari din Asia.
Producatorul de materiale de constructii Xella din Germania, cel mai mare importator de BCA din Romania, va investi, in urmatorii doi ani, 26 mil. euro pentru constructia a doua unitati de productie a betonului celular autoclavizat (BCA) pe piata romaneasca. Cea mai cunoscuta marca a produselor Xella este Ytong, un BCA cu grad ridicat de termoizolatie. Una dintre fabrici va fi amplasata la Ploiesti, iar locatia celeilalte va fi in apropiere de Cluj si urmeaza sa fie finalizata la finele anului viitor.
Capacitatea totala de productie a celor doua fabrici va fi de circa 700.000 de metri cubi pe an, din care 400.000 de metri cubi la unitatea de productie din Ploiesti.
Odata cu intrarea pe piata a unor noi producatori si companiile locale au anuntat planuri de extindere a productiei. Astfel, compania Arcon din Sfantu Gheorghe va investi intre 6-10 mil. euro in doua unitati care vor produce polistiren expandat, respectiv membrane bituminoase, articole utilizate la hidroizolarea peretilor cladirilor.
Membranele din bitum reprezinta principalul produs al Arcon, reprezentand circa 75% din vanzarile firmei, iar diferenta este acoperita de livrarile de polistiren.
Piata constructiilor a atins o valoare de aproximativ 6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO