Companii

Videoconferinţa ZF/AmCham Guvernanţa corporativă. Victor Alistar, Membru al Consiliului Director, Transparency International România: În România avem o problemă de mediu, nu o problemă de bună exemple

Videoconferinţa ZF/AmCham Guvernanţa corporativă....

Autor: Ramona Cornea

28.10.2020, 15:05 172

Victor Alistar, Membru al Consiliului Director, Transparency International România, afirmă că, în ceea ce priveşte guvernanţa, în România avem o problemă de mediu, nu o problemă de bună exemple.

”În România avem, de fapt, o problemă de mediu, nu avem o problemă de bună exemple. Sunt foarte multe situaţii în care identificăm o bună practică deja acomodată la mindsetul românesc. Problema este una de mediu, mai amplă. Studiul Business Integrity Country Agenda este realizat cu finanţarea BERD şi a fost gândit să fie o analiză pe România şi pe Serbia, în paralel. Cred că cel mai important lucru pe care l-am observat în acest studiu este că avem o problemă zdravănă de asumare. Toată lumea crede că sectorul public este cel mai prost reglementat, ei bine, el merge spre 67 de puncte din 100. Sectorul de afaceri are undeva sub 30%, iar sectorul neguvernamental şi mass media merg undeva la peste 30%”, a declarat Victor Alistar în cadrul videoconferinţei ZF/AmCham Guvernanţa corporativă - de la buzzword la pilon definitoriu pentru dezvoltarea sustenabilă.

Ce a mai declarat Victor Alistar în cadrul videoconferinţei:

·         Sistemul este abuzat de 50 de ani de comunism şi de 30 de ani de tranziţie deficitară pentru că şi aici am avut nişte deformări de atitudini, acea balanţă între oportunism în decizie şi elemente de decizie bazate pe elemente morale.

·         Companiile mari obişnuiesc să îşi facă pe supply chain şi distribution chain, de exemplu, transfer de clauze pentru a putea să se acopere pe tot lanţul în ceea ce priveşte angajamentele proprii pe care şi le-au luat. Transferul de clauze în contracte nu se face şi cu transferul de cunoştinţe, tranferul de înţelegere, de transpunere organică şi atunci ai nevoie să îţi securizezi mediul.

·         Am observat dificultatea companiilor mici şi mijlocii, dar nu numai a lor, de a putea să fie perfect updated cu tot ceea ce cere statul şi inspecţia administrativă sau structurile de licenţiere. Cred că am putea face un efort pentru a crea un registru naţional de conformitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO