Companii

Video ZF Live. Ana Maria Butucaru, director servicii de audit, PwC România: Raportul de audit se schimbă din 2017, iar concluzia lui poate fi „curată“ sau „cu rezerve“. „Auditorul va trebui să prezinte aspectele care l-au ţinut treaz noaptea şi să explice modul în care le-a adresat şi dialogul cu managementul companiei.“

Ana Maria Butucaru, director servicii de audit, PwC România

Ana Maria Butucaru, director servicii de audit, PwC România

Autor: Roxana Rosu

06.01.2017, 00:05 1309
„Auditorul va trebui să prezinte aspectele care l-au ţinut treaz noaptea şi să explice modul în care le-a adresat şi dialogul cu managementul companiei.“
 
Structura raportului de audit se va modifica începând cu situaţiile financiare pe 2016 pentru companiile listate şi începând cu 2017 şi pentru companiile de interes public, auditorul urmând să prezinte aspectele-cheie şi concluzia analizei sale, care poate fi curată, cu rezerve sau cu paragrafe de atragere a atenţiei, a spus la ZF Live Ana Maria Butucaru, director servicii de audit, PwC România.
 
„De la un raport de audit foarte standard şi opac se trece la noul format, care încorporează aspecte specifice ale firmei auditate. Auditorul va trebui să prezinte aspectele care l-au ţinut treaz noaptea şi să explice modul în care le-a adresat şi dialogul cu managementul companiei.“
 
Formatul raportului este stabilit prin standarde internaţionale ISA şi tot în baza lor s-a făcut această schimbare. Noul format asigură o transparenţă mai mare şi le arată investitorilor cum şi-a format auditorul opinia şi aspectele-cheie ale raportului său. „Investi­torii, finanţatorii, publicul şi managementul companiei vor profita de noul raport, va evidenţia mai clar situaţia companiei.“
 
Potrivit noilor reguli, un raport de audit poate avea o opinie curată sau o opinie cu rezerve, dacă o anumită tranzacţie trebuia prezentată altfel din punct de vedere contabil, dacă ceva din situaţiile financiare nu este prezentat corect din punctul de vedere al standardelor internaţionale.
 
„Noi putem avea doar un dialog cu compania, nu putem impune schimbarea situaţiilor financiare şi modul în care a fost prezentată o tranzacţie de orice fel.“
 
Astfel, auditorul va prezenta în raport care ar fi fost rezultatul raportului financiar în cazul în care tranzacţia respectivă ar fi fost prezen­tată corect din punctul de vedere al standar­delor.  Raportul va conţine aspectele-cheie şi concluzia auditorului, care poate fi curată, cu rezerve sau cu paragrafe de atragere a atenţiei.
 
Procentual, în cazul companiilor din România există mai multe rapoarte de audit cu rezerve decât la companiile din Vest, dar re­pre­zentantul PwC este de părere că acest lucru se întâmplă pentru că România este un mediu economic în dezvoltare, în care companiile au fost mai focalizate pe atragerea de capital, dar începe să se vadă o preocupare pentru ma­turizare şi îmbunătăţirea raportării financiare.
 
În ceea ce priveşte riscul de insolvenţă şi cum este el reflectat în audit, Ana Maria Butucaru spune că raportul trebuie să adreseze riscul de continuare a activităţii, adică dacă o companie va supravieţui în următoarele 12 luni.
 
„Dacă observăm riscuri semnificative, atragem atenţia în audit.”
 
Ca preţ, un audit este mult sub 1% din cifra de afaceri a unei companii, iar responsabiliatea auditorului este către acţionar, nu către echipa de management. ”Nu e un conflict de interese”, spune reprezentantul PwC. Ea a precizat că rolul auditorului nu este de a detecta o eventuală fraudă, ci de a depista erorile contabile care pot fi datorate fraudei sau unei erori. ”Trebuie să existe contracte, facturi, în spatele oricărei tranzacţii şi pot fi verificate”.
 
În 2017, Ana Maria Butucaru se aşteaptă la o atenţie mai mare a firmelor pentru realizarea unor rapoarte de audit corecte şi selectarea unui auditor de calitate.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO