Companii

Veşti bune din comerţ: ritmul de creştere a accelerat în ianuarie la 6,6%, după ce scăzuse în decembrie la 4%

Veşti bune din comerţ: ritmul de creştere a accelerat...

Autor: Roxana Rosu

05.03.2019, 09:24 427

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în ianuarie cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut, susţinute în special de majorarea vânzărilor de produse nealimentare (+9,4%), de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (+5,8%) şi de alimente băuturi şi tutun (+4,3%), a anunţat INS.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate comerţul a avansat în prima lună din 2019 cu 6,1%.

Avansul din prima lună a anului este mai accelerat decât cel din decembrie, când afacerile din comerţ se majoraseră cu 4%, an la an, după un ritm de 7% în noiembrie. Totuşi, creşterea comerţului rămâne sub nivelul din ianuarie 2018, când vânzările avansaseră cu 11,8%. 

Pe ansamblul anului 2018, comerţul a înregistrat un avans de 5,4%, pe serie brută, şi de 5,7%, ajustat sezonier. 

Comparativ cu decembrie, vânzările s-au diminuat cu 22,9%, ca serie brută, dar au urcat cu 1,9% ajustat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În decembrie, comerţul a raportat o scădere de 0,1% faţă de noiembrie, pe serie ajustată, după un avans de 1% în noiembrie faţă de octombrie. În ianuarie 2018, afacerile din comerţ au înregistrat o scădere lunară de 1,3%.

Potrivit INS, creşterea din ianuarie 2019, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi la sezonalitate, s-a datorat creşterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,6%) şi din vânzările de produse nealimentare (+3,5%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,2%.

În acelaşi timp, scăderea pe serie brută faţă de decembrie, a fost determinată de reducerea vânzărilor de produse nealimentare (-25,3%), alimentare, băuturi şi tutun (-24,3%) şi de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-15,0%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO