Companii

Veste bună pentru antreprenori: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a dat startul în acordarea garanţiilor pentru programul Start Up Nation

 Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM

Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM

Autor: Cristina Bellu

25.09.2017, 13:26 437

Două companii din producţie sunt primele beneficiare ale garanţiilor acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) în vederea obţinerii creditelor punte destinate implementării proiectelor din Programul Start Up Nation.

Finanţările acordate de băncile partenere în program ating valoarea limita de 200.000 de lei pentru fiecare societate, FNGCIMM garantând în proporţie de 80% creditul acordat.

Lansat în urmă cu câteva zile, produsul de garantare dedicat companiilor eligibile în Program are o procedura de accesare simplificată şi un comision de maximum 2,48% pe an, optimizat ca urmare a cooperării cu Fondul Român de Contragarantare.

“Prin lansarea acestui nou produs de garantare pentru start-up-uri, la un cost redus cu o treime faţă de cel standard, ne raliem conjuncturii economice şi imperativelor sectoriale ale industriilor aflate în plină dezvoltare, care deschid mult mai multe posibilităţi de construcţie şi creştere a companiilor aflate la început de drum,  structuri atât de importante în dinamica  unui ecosistem de business solid.”, spune Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM.

Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR vor acorda credite punte la soli­citarea firmelor beneficiare, în vederea acoperirii cheltuielilor eligibile aferente planurilor de afaceri până la eliberarea tranşelor din ajutorul de minimis de până la 200.000 de lei (44.000 euro).

“În momentul de faţă există deja  pe fluxul operaţional de acordare şi alte cereri de garantare, destinate start-up-urilor de pe întreg teritoriul tării, din domenii diferite de activitate, ceea ce confirmă eforturile depuse de FNGCIMM şi Fondul Român de Contragarantare de a oferi un sprijin  consistent, real şi pragmatic celor care au ales drumul antreprenoriatului.”, adaugă Alexandru Petrescu.

Pentru programul Start-up Nation au fost alocate 500 milioane de lei din fonduri europene şi 1,2 miliarde de lei din fonduri de la bugetul de stat.

La prima rectificare a bugetului pentru 2017, dis­cutată la data de 13 septembrie, Ministerului Mediului de Afaceri, i s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene de 500 de milioane lei, suma de 250 milioane lei.

Odată cu rectificarea, proiectul a trecut pe „credite bugetare“, ceea ce înseamnă că se pot ordona şi efectua plăţi. În acest an, aproape 9.000 de companii nou înfiinţate au câştigat sesiunea de proiecte în cadrul acestui program.

Programul Start-up Nation a trecut prin mai multe modificări şi rectificări, pornind de la data demarării înscrierilor, numărul de companii care urmau să fie finanţate, dar şi cu privire la data închiderii sesiunii de înscrieri. În prezent, din cele 10.000 de firme care urmau să fie finanţate, doar 8.653 vor primii cei 44.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO