Caută doar în titlu
Companii

Venitul mediu lunar a ajuns în T3 2020 la 2068 lei, în creştere cu 9%, iar cheltuielile la 1733 lei. O treime din cheltuielile se duc pe taxe şi impozite, iar 60% sunt pentru consum

Venitul mediu lunar al unei persoane a ajuns în trimestrul trei din 2020 la 2068 lei, în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 6%, la 1733 lei, având o pondere de 84% din venituri, arată datele INS.

La nivelul unei gospodării, venitul mediu se situa la 5302 lei, iar cheltuielile la 4444 lei.

Sumele diferă în funcţie de mediul de rezidenţă, în zona rurală media veniturilor fiind de 1551 lei de persoană, iar în oraşe de 2509 lei.

La nivel naţional, cea mai mare pondere o au veniturile băneşti, de 4961 lei lunar pe gospodărie (1934 lei pe persoană), în timp ce veniturile în natură au fost de 341 lei lunar pe gospodărie (133 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodăriilor).

De asemenea, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit şi veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultură (1,9%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,3%),

În ceea ce priveşte cheltuielile, cea mai mare parte din ele se îndreaptă spre consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii, care reprezintă 60% din total, urmate de plata impozitelor şi taxelor, 33%, şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.), cu 2,2%.

Din consumul total, achiziţia de alimente şi băuturi nealcoolice reprezintă 33,5%, categorie urmată de cheltuielile pentru utilităţi şi combustibili (12,4%), băuturi alcoolice şi tutun (8,6%), haine şi încălţăminte (7,4%).

Românii alocă pentru educaţie doar 0,7% din cheltuielile lunare şi 3,8% pentru recreere, sport şi cultură.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Şi în cazul cheltuielilor apar diferenţe în funcţie de rezindenţă, media lunară fiind de 1333 lei de persoană în zona rurală şi de 2074 lei în urban.

 
Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.