Companii

Vel Pitar a avut o rentabilitate de 2% in primul trimestru

14.04.2006, 00:00 46

Compania are un buget de investitii de peste 10 milioane de euro in acest an, cu 40% mai mult fata de 2005.

Vel Pitar Ramnicu-Valcea, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie, a obtinut in primul trimestru din acest an un profit de 1,4 mil. lei (400.000 de euro), de aproape patru ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a crescut in aceeasi perioada cu 6% pana la 65 mil. lei (18 mil. euro), ceeea ce face ca rentabilitatea sa se ridice la 2%.

"Rezultatele se datoreaza in mare masura echipei si investitiilor pe care Vel Pitar le-a facut in anul 2005", spune George Frincu, director general al Vel Pitar.

Anul trecut, compania a investit circa 7 milioane de euro, cea mai mare parte din aceasta investitie fiind destinata achizitiei tehnologii si realizarii de produse noi, potrivit informatiilor companiei. Planurile de investitii pentru acest an depasesc 10 milioane de euro. "Ponderea cea mai mare o vor avea in acest an investitiile in tehnologii performante, in lansarea unor produse noi si in campanii de comunicare", mai spune Frincu.

El considera ca anul 2006 este important pentru Vel Pitar. "Este un an in care vom continua sa ne dezvoltam activitatea si sa ne pregatim pentru momentul in care Romania va face parte din piata comunitara", precizeaza George Frincu.

In acest an, compania a hotarat schimbarea modalitatilor de organizare, dupa modelul diviziilor distincte. Principalele activitati ale Vel Pitar (panificatia, moraritul si retailul) functioneaza ca divizii distincte, dupa strategii proprii, corelate cu obiectivele generale ale companiei, spun reprezentantii Vel Pitar.

Grupul Vel Pitar a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 264,9 milioane de lei (73 milioane de euro) si un profit de 6,2 milioane de lei (1,7 milioane de euro). Vel Pitar a finalizat anul trecut fuziunea prin absorbtie cu societatile Panem Giurgiu si Panificatie Postavarul Brasov. Compania a urmarit permanent sa-si consolideze pozitia prin achizitii. Vel Pitar a achizitionat in ultimii ani Libertatea Panificatie Bucuresti, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu-Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti. Oficialii companiei au afirmat dupa finalizarea fiecarei tranzactii ca sunt in cautarea altor jucatori pentru eventuale preluari. Vel Pitar a fost formata la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca.

Vel Pitar intentioneaza sa se extinda si pe pietele vecine, urmarind achizitia unor fabrici de paine in Ucraina, Moldova, Serbia sau Bulgaria.

Actionarii companiei au decis anul acesta sa infiinteze o firma care sa preia activitatea de morarit de la filiala din Iasi, operatiune prin care s-a urmarit eficientizarea activitatii. Vel Pitar participa la noua societate cu aport in natura, care consta in moara situata in incinta sediului de la Iasi, inclusiv terenul aferent.

Compania produce lunar o cantitate de 10.000 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase. De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna.

Vel Pitar detine centre de productie in zece judete ale tarii, precum si un partener de grup, societatea Libertatea Bucuresti. Actionarul majoritar la Vel Pitar este fondul american de investitii Broadhurst Investments Limited, administrat in Romania de New Century Holdings (NCH).

Anul acesta, fondul de investitii Broadhurst a decis sa delisteze de la Bursa compania de morarit si panificatie.

Piata produselor de panificatie, estimata la 900 de milioane de euro, este extrem de fragmentata, cotele principalilor jucatori (Vel Pitar, Loulis, Boromir, Dobrogea) variind intre 4-6%, in timp ce piata neagra reprezinta circa 50% din total. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO