Companii

Vehiculele comerciale au ajuns să susţină creşterea pieţei auto în primul trimestru

Vehiculele comerciale au ajuns să susţină creşterea pieţei auto în primul trimestru

Luna trecută s-au înmatriculat aproape 1.100 de vehicule comerciale, mai mult decât dublu faţă de perioada similară a anului trecut

Autor: Bogdan Alecu

12.04.2011, 23:46 27

Vânzările de vehicule comerciale au atenuat căderea pieţei autoîn martie, în lipsa unui program "Rabla" care să susţină piaţa.

Luna trecută s-au înmatriculat aproape 1.100 de vehiculecomerciale, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise deConducere a Vehiculelor, mai mult decât dublu faţă de perioadasimilară a anului trecut. Spre comparaţie, luna trecută s-auînmatriculat aproape 3.800 de autoturisme, în scădere cu 6% faţă deperioada similară a anului trecut.

"Piaţa vehiculelor noi s-a situat în martie la un nivelcomparabil cu cel din perioada similară a anului trecut. Acestlucru a fost posibil în principal ca urmare a dinamismuluivânzărilor de vehicule utilitare. Evoluţia pieţei acestora acompensat scăderea livrărilor de autoturisme către persoanelefizice, scădere explicată prin fenomenul de aşteptare legat deîncepera programului REMAT", a spus Fabrice Cambolive,administratorul unic al Renault Nissan România.

La nivelul lunii martie a anului trecut vânzările deautovehicule au atins 10.400 de unităţi, din care 9.400 aureprezentat vânzările de autoturisme, în condiţiile în care martiea fost anul trecut prima lună completă a programului "Rabla" 2010.Astfel, în condiţiile în care la nivelul lunii februarie s-auvândut 4.200 de autoturisme şi aproape 1.000 de vehiculecomerciale, piaţa utilitarelor ar fi trebuit să înregistreze celpuţin o dublare faţă de luna anterioară pentru a alături de ocreştere înregistrată pe segmentul de turisme să se apropie derezultatul pieţei întregistrat anul trecut.

La nivelul primelor două luni ale acestui an vânzările deutilitare au accelerat cu peste 50 de procente faţă de perioadasimilară a anului trecut, la aproape 2.000 de unităţi, creşterecare urmăreşte îndeaproape evoluţia exporturilor. De la începutulanului majoritatea companiilor de transport anunţă extindereaportofoliilor de clienţi şi un volum tot mai mare de marfătransportată, după ce în 2009 aceştia au returnat companiilor deleasing un volum record de camioane.

Companii precum Dunca Expediţii, Lazăr Transport sau Dumagas sauEdy Spedition, cei mai mari jucători de pe piaţa transporturilor demarfă, au anunţat în primele luni ale anului atât creştereaportofoliului de clienţi, cât şi noi achiziţii de camioane care fieextind, fie reîn­noiesc flota actuală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO