Companii

Vedetele bursei incep sa fie nu numai bancile, ci si societatile de brokeraj ale bancilor

04.02.2003, 00:00 18

Doua societati de brokeraj conduc in clasamentul societatilor de brokeraj dupa valoarea tranzactiilor realizate in luna ianuarie. SIVM Broker din Cluj si BRD Securities, sociatetea de intermediere bursiera a Bancii Romane pentru Dezvoltare au realizat fiecare la Bursa tranzactii de aproximativ 3,8 miiloane de dolari.
Doua tranzactii cu actiunile Bancii Transilvania au avut o contributie importanta la valoarea tranzactiilor realizate de cele doua societati. La mijocul lunii trecute, actiunile bancii au insumat intr-o singura zi transferuri in valoare de 36 miliarde de lei, din care doua treimi au fost transferate in doar doua operatiuni. La acel moment brokerii vorbeau despre un investitor strain care ar fi cumparat de la unul sau mai multi investitori romani.  Chiar si in absenta acestor tranzactii cele doua societati de brokeraj s-ar fi aflat pe primele doua locuri ale topului.
Locul al doilea ocupat de BRD Securities demonstreaza ca societatea isi continua ascensiunea inceputa la mijlocul anului trecut. Societatea se orienteaza catre clienti institutionali si, conform declaratiilor conducerii, a reusit sa recastige o parte a clientilor fostei Societe Generale Securities, care apartinea bancii franceze care a cumparat pachetul majoritar de la BRD.
SIVM Broker s-a clasat anul trecut pe locul al doilea al societatilor de brokeraj dupa valoarea tranzactiilor de la Bursa, fiind depasita doar de Capital Securities, datorita faptului ca a aceasta intermediat oferta de preluare, lansata de Arcelik pentru actiunile Arctic.  De altfel, Capital Securities se afla in clasamentul lunii trecute pe locul 47, cu o valoare a tranzactiilor de sub 6 miliarde de lei.
Pe locurile urmatoare se afla societetea de intermediere a Bancii Transilvania, Transilvania Capital Invest si Vanguard din Bucuresti, singura societate care permite clientilor sa transimta ordinele de tranzactionare prin Internet.
Societatea Eldainvest din Galati a urcat in ianuare cateva pozitii in clasamentul brokerilor. Eldainvest este unul din principalii jucatori pe piata actiunilor societatilor de investitii financiare. "Cea mai mare parte activitatii noastre este concentrata in Galati, dar avem si clienti din judetele limitrofe si chiar din Bucuresti, in ciuda faprului ca nu avem birouri in aceste zone," a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj. Marea majoritate a cliertilor societatii sunt investitori romani.
Lichiditatea la Bursa in ianuare a fost relativ ridicata, marea majoritate a sedintelor de tranzactionare consemnand o valoare a tranzactiilor cuprinsa intre 20 si 60 miliarde de lei. Clasamantul lunii ianuarie ofera o imagine clara a cotei de piata detinute de societatile de brokaraj  datorita faptului ca pe piata nu s-au incheiat luna trecuta oferte publice, iar numarul tranzactiilor speciale a fost extrem de redus.
Societatile de brokeraj ale bancilor isi continua tendinta de urcare usora in clasamentul societatilor de brokeraj. In clasamentul lunii ianuarie sapte din primele 15 locuri ale clasamentuui sunt ocupate de  brokeri care au in spate o banca comerciala. De exemplu, societatea de bokeraj a Bancii Carpatica, Sibinvest s-a situat pe locul 9, cu o valoare a tranzactiilor intermediate de aproape 40 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO