Companii

Vanzarile Terapia Ranbaxy revin pe plus in trimestrul II

30.07.2008, 18:32 33

Vanzarile Terapia Ranbaxy, parte a grupului indian Ranbaxy, au scazut in primul semestru al acestui an cu 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 57 de milioane de dolari (peste 36 mil. euro), ca urmare a impactului reformelor din domeniul sanatatii asupra pietei farmaceutice, potrivit raportului semestrial al grupului indian
Dupa ce in primul trimestru al acestui an, producatorul a raportat o scadere a vanzarilor de 29% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 26 mil. dolari (peste 16 mil. euro), in cel de-al doilea trimestru al anului Terapia Ranbaxy a inregistrat vanzari de 31 mil. dolari si o crestere de 5% fata de perioada aprilie-iunie 2007.
Comparativ cu primul trimestru, in perioada aprilie-iunie a acestui an vanzarile s-au majorat cu 17%, semnaland o imbunatatire graduala a operatiunilor si impactul pozitiv al introducerii unei noi modalitati de prescriere a medicamentelor, cea pe brand, incepand cu 1 aprilie, potrivit informatiilor din raport.
Pe de alta parte, Zentiva, unul dintre principalii competitori ai Terapia Ranbaxy in productia de medicamente a consemnat in prima jumatate a anului o scadere de 33% a vanzarilor com-parativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 891,2 mil. coroane cehe (38,7 mil. euro), potrivit unui raport preliminar al actionarului majoritar al grupului ceh Zentiva. In lei, scaderea a fost de aproximativ 16%. Cu toate acestea, Zentiva sustine ca rezultatele sunt in linie cu asteptarile companiei si marcheaza finalizarea realinierii afacerilor pe piata farmaceutica.
Atat Terapia Ranbaxy, cat si Zentiva Romania au raportat o scadere accentuata a vanzarilor in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care si ritmul de crestere al pietei a incetinit considerabil. Declinul acestor doi producatori a venit dupa mai multi ani de crestere sustinuta. Zentiva a intrat pe piata locala la finalul anului 2005 cand a achizitionat Sicomed, iar Ranbaxy in 2006 cand a preluat controlul Terapia. Dupa mai multe schimbari la nivel de management, conducerea Zentiva a fost preluata de Dragos Damian (anterior, CEO al rivalului Terapia), in timp ce Ranbaxy l-a adus la Terapia pe Mahendra Bharadwaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO