Companii

Vanzarile SAB Miller, in crestere cu 12% pe primele opt luni

28.09.2004, 00:00 14

Producatorul de bere SAB Miller, locul trei pe plan mondial, a anuntat o crestere in volum cu 12 procente pe primele opt luni ale acestui an  a vanzarilor sale pe piata romaneasca  in comparatie cu perioada similara a anului trecut.
Rezultatele de pe piata romaneasca sunt in discordanta cu scaderea pietei si depasesc chiar cresterea inregistrata de grup la nivelul Europei.
"Afacerile din Europa au dat rezultate bune, cu o crestere organica de 3%. Pe langa cresterile in volum din Romania si Rusia, vanzarile din pietele poloneza si ceha au inregistrat cresteri pe trimestrul al doilea in comparatie cu primul trimestru, dar a fost neutralizat partial de situatia din Italia si Ungaria", se arata intr-un comunicat al grupului SAB Miller.
Octavian Buzoianu, director corporate affairs al SABMiller Romania, spune ca vanzarile companiei au fost bune, situandu-se impotriva trendului inregistrat pe piata berii.
"Vanzarile noastre au mers bine chiar daca vremea a fost nefavorabila iar piata a inregistrat o scadere. Cresterea cred ca vine din forta brandurilor noastre, care sunt romanesti si traditionale", sustine Buzoianu. El estimeaza ca pentru intreg anul 2004, cresterea se va situa la circa 15 procente.
Vremea ploioasa din timpul verii a lovit puternic in vanzarile de bere avand in vedere ca in perioada dintre mai si august se vinde jumatate din cantitatea de bere dintr-un an. Estimarile privind pierderile inregistrate de jucatorii de pe piata berii s-au situat la circa 30 de milioane de dolari (600.000 de hectolitri). Piata incepuse bine anul, cu o crestere de 10-15% pe primele luni, iar reprezentantii marilor producatori de bere se asteptau la vanzari chjiar mai bune decat anul trecut cand piata a avut o crestere de circa 10% ajungand la 12,8 milioane de hectolitri, aproximativ 550 de milioane de euro.
SAB Miller detine cinci fabrici de bere la Timisoara, Buzau, Pitesti, Cluj si Brasov si o cota de piata de 22%. Compania a achizitionat recent pentru circa 20 de milioane de dolari fabrica Aurora Brasov, tranzactie care a a readus SAB Miller pe locul doi pe piata romaneasca a berii. Aurora Brasov a fost unul din performerii anului trecut pe piata berii, inregistrand o crestere a vanzarilor de 26,8% pana la 664.000 hectolitri si atingand o cota de piata de 5,2%. Dupa preluare Aurora Brasov Compania de bere a anuntat un program de reorganizare prin care isi va reduce numarul de salariati cu 30%.
Ursus, Timisoreana, Aurora si Ciucas sunt cele mai importante marci ale SAB Miller Romania.
Piata berii este una dintre cele mai concurentiale din Europa. Primii patru jucatori de pe piata fac parte din grupuri internationale ce se afla in topul primilor cinci producatori de bere din lume: Brau Union Romania liderul pietei cu 32% anul trecut face parte din grupul Heineken, SABMiller Romania si Interbrew Romania locul trei cu 16% sunt filialele locului trei, respectiv unu mondial, iar Tuborg Romania locul patru cu 7% face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci. In ultimii ani, segmentele care au inregistrat cea mai mare crestere sunt cel de bere superpremium (si premium international) si cel de bere ieftina la PET. La inceputul acestui an, pe piata a intrat si European Drinks, care a ajuns, in scurt timp, printre primii cinci jucatori.
SAB Miller a produs anul trecut la nivel mondial 137 de milioane de hectolitri de bere si are facilitati de productie in 40 de tari. Compania este unul dintre cei mai mari imbuteliatori din afara SUA de produse Coca Cola. SAB Miller a terminat anul fiscal incheiat la 31 martie 2004 cu o cifra de afaceri de aproape 13 miliarde de dolari. Compania este listata la bursele din Londra si Johannesburg.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO