Companii

Vanzarile Pambac Bacau nu-si revin: minus 5% in doua luni

18.03.2010, 23:05 47

Pambac Bacau, producatorul brandurilor de paste fainoase Gata siFlavora si al fainii Grania, a finalizat anul trecut cu o scaderede 12% in lei a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului2008, la 173 milioane de lei (41,2 mil. euro). Acest rezultat estesub estimarile initiale ale companiei, care vizau un avans alafacerilor de 5% pentru 2009.

Desi volumul vandut s-a diminuat, de asemenea, anul trecut cuaproximativ 8% fata de cel realizat in 2008, profitul impozabilinregistrat de Pambac a fost cu 49% mai mare decat cel al anuluiprecedent, de 4,8 milioane lei (circa 1,2 mil. euro), iar EBITDAs-a pastrat in media ultimilor ani, de circa patru milioane deeuro.

"Cresterea profitului este o consecinta a celor trei ani derestructurare, de eficientizare a costurilor, de eliminare agamelor de produse mai putin sau deloc profitabile", a declaratAlin Giurea, 49 de ani, presedintele Pambac. El a adaugat cascaderea cifrei de afaceri s-a datorat in principal scaderiipreturilor la produsele din portofoliu, dar si faptului ca in 2009Pambac a renuntat la colaborarea cu brutariile si patiseriile carenu puteau sa plateasca cu banii jos marfa achizitionata.

Giurea a pregatit pentru anul acesta, pe care il considera"imprevizibil si dificil", un buget cu doua variante, una optimista- care vizeaza pastrarea rezultatelor, si una pesimista - cu oscadere de 10-20% a afacerilor.

"A face previziuni in aceasta perioada este o adevarataaventura", spune managerul companiei care a finalizat primele doualuni ale acestui an cu o scadere de 5% a vanzarilor comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut.

Giurea sustine insa ca bugetul de investitii si marketing alocatacestui an va fi majorat substantial comparativ cu sumele investitein anii precedenti, fara a preciza care va fi exact valoareaacestuia.

Pambac este controlata de Alin Giurea, presedintele sidirectorul general al producatorului si de alti doi executivi.Principalii competitori ai Pambac sunt Boromir, Vel Pitar, Titan,Dobrogea Grup, Baneasa Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO