Companii

Vanzarile de masini si utilaje agricole autohtone au scazut de trei ori

07.04.2004, 00:00 61



Piata masinilor si utilajelor agricole s-au situat anul trecut la o treime din din valoarea inregistrata in anul precedent in principal din cauza scaderii drastice a subventiilor acordate de Executiv pentru achizitia de astfel de utilaje, conform producatorilor de profil.



Producatorii de masini si utilaje agricole sunt practic legati de ajutoarele acordate in fiecare an de Ministerul Agriculturii, peste 90% din vanzarile producatorilor autohtoni de profil fiind facute prin subventionarea de catre.



"In Romania exista o cerere foarte mare de utilaje agricole, dar aceasta nu este lichida pentru ca achizitiile se fac aproape exclusiv prin intermediul subventiilor acordate de stat. In perioadele dintre doua subventii practic nu se vinde mai nimic, pentru ca producatorul agricol asteapta urmatorul ajutor", spune Ionel Catrionoiu, directorul general al MAT Craiova, al doilea mare producator intern de tractoare dupa UTB Brasov.



Subventiile acordate anul trecut pentru achizitionarea de masini si utilaje agricole s-a ridicat la 917 mld.lei (24 milioane de euro), din care 300 de miliarde au fost acordate pentru cumpararea de sisteme de irigatii, iar restul pentru achizitia de tractoare si masini agricole. Aceste subventii au acoperit vanzari totale estimate de circa 1.500 de miliarde de lei (40 de milioane de euro).



Subventiile acordate in 2002 s-au ridicat la circa 2.130 de miliarde de lei (68 de milioane de euro) care au acoperit vanzari de aproape 4.200 de miliarde de lei (134 de milioane de euro).



Ministerul Agriculturii a subventionat, in anii 2001 si 2002, cu 55% pretul de achizitie a masinilor si utilajelor agricole de catre producatorii agricoli.



Subventiile prevazute pentru acest an se ridica la 800 de miliarde de lei (20 de milioane de euro), pentru ca cea mai mare parte a ajutoarelor agricole din acest an sunt indreptate catre programul de acordare a 2 milioane de lei/hectar pentru "fermierii" sub 5 hectare de pamant: 5.568 miliarde de lei (140 milioane de euro).



Catrinoiu spune ca, daca se va mentine acest rimt, in doi-trei ani industria constructoare de masini agricole va disparea, locul ei urmand a fi luat de cativa de cativa dealeri.



"In 2002 au fost vandute pe baza subventiilor, in total, 3.700 de tractoare, in timp ce anul trecut s-au vandut doar 944", spune Constantin Catagoi, presedintele Asociatiei Constructorilor de Masini Agricole din Romania si directorul general al uzinei Tractorul Brasov.



"Anul trecut a fost mult mai slab ca acum doi ani si daca nu ar fi existat piata externa pentru noi probabil ca ar fi fost dezastru", spune Iulian Tocu, actionar al producatorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlau si deputat PSD.



El sustine ca din totalul de masini si utilaje agricole vandute anul trecut pe piata romaneasca 52% au fost furnizate de producatorii interni, iar restul a fost reprezentat de importuri.



Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale agricultorii aveau la sfarsitul anului trecut 170.000 de tractoare din care 1.400 au fost achizitionate in 2003, 62.600 semanatori (1.138 cumparate anul trecut) si 26.100 de combine (322 cumparate in 2003).



Specialistii din industria de profil spun ca actualul parc de masini agricole trebuie inlocuit in proportie de 80%. "Avem nevoie de circa 350.000 de tractoare pentru a ne situa la jumatatea clasamentului tarilor europene privind dotarea tehnica a agriculturii si pentru a realiza lucrarile agricole in conditiile meteorologice specifice Romaniei", afirma Catrinoiu dela MAT Craiova.



Industria autohtona de masini si utilaje agricole numara 33 de producatori, toti aflati in proprietate privata, si are 27.000 de angajati.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO