Companii

Vanzari de 9 mil. euro pentru producatorul mezelurilor Salonta

28.08.2007, 18:03 45

Compania Principal Company, producatorul mezelurilor Salonta, detinuta de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar, a inregistrat vanzari de 9 mil. euro pe primul semestru, in crestere cu aproximativ 60% fata de aceeasi perioada din 2006.
"Brandul Salonta a generat aproximativ 40% din cifra de afaceri pe primul semestru. In volum, vanzarile companiei realizate in aceasta perioada au fost de 2.000 de tone", au precizat reprezentantii producatorului.
La majorarea afacerilor Principal in primele sase luni au contribuit extinderea distributiei prin cresterea cu 30% a numarului de magazine in care sunt prezente cele doua branduri ale companiei, Salonta si Principal, investitiile in promovare si lansarea unui brand nou pe segmentul premium.
Compania detine o cota de 1,5% pe piata mezelurilor, potrivit unui studiu de piata din luna mai citat de producator. Cea mai mare crestere, de 25% fata de primul semestru din 2006, a fost inregistrata in acest an pe segmentul mezelurilor crud-uscate, unde Salonta este lider cu o cota de piata de circa 15%, conform propriilor date.
Producatorul are planificate pentru acest an investitii de circa 4 mil. euro in cele doua unitati de productie detinute, destinate cresterii capacitatii. Principal detine o fabrica de preparate fierte-afumate din carne la Filipestii de Padure (judetul Prahova), cu o capacitate de productie de aproximativ 30 de tone pe zi, si o unitate de mezeluri crud-uscate la Salonta (judetul Bihor), care produce in jur de 140 de tone pe luna.
Fabrica companiei de la Filipestii de Padure a fost finalizata in anul 2004 in urma unor investitii de 4,8 mil. euro care includ un milion de euro din fonduri Sapard.
Producatorul urmareste dublarea vanzarilor in acest an fata de 2006, pana la circa 30 mil. euro.
Actionarul majoritar al firmei este compania Signus Romania Distribution, cu o participatie de 86%, in timp ce George Ivanescu si Emanuel-Corneliu Dobronauteanu detin, fiecare, 5% din titlurile companiei. Signus este distribuitor al Euroavipo, care detine actiuni la Murfatlar si face parte din grupul Euro, alaturi de producatorul apei minerale Biborteni.
Piata preparatelor din carne, evaluata la 1,2 miliarde de euro anual, este dominata in prezent de companii romanesti precum CrisTim, Caroli Foods, Aldis Calarasi sau Agricola Bacau. Cel mai nou producator intrat pe piata locala de profil este compania germana Reinert care a finalizat anul trecut o investitie de 17 mil. euro langa Brasov si a carui strategie vizeaza intrarea in topul primilor cinci producatori de pe piata locala, precum si noi investitii in capacitatea de productie si produse noi. Cresterea capacitatilor de productie ale principalilor jucatori si alinierea la standardele europene de calitate ar putea determina majorarea valorii pietei preparatelor din carne in acest an.
Grupul de firme Cris-Tim, pricipalul producator de mezeluri de pe piata locala, intentioneaza sa dubleze capacitatea de productie in urmatorii trei ani pana la 300 de tone de preparate din carne. De asemenea, producatori ca Aldis, Caroli sau Angst doresc acum sa atinga o capacitate de productie de 100 de tone de preparate din carne zilnic, pentru care construiesc capacitati noi de productie sau le extind pe cele vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO