Companii

Valvis: Nu ies la pensie. Voi continua sa investesc in vinuri si intr-un proiect nou, de energie eoliana

21.04.2008, 19:13 26

Fondatorul LaDorna spune ca nu are de gand sa se retraga din business, dupa ce a vandut afacerea din industria lactatelor catre gigantul francez Lactalis. Dimpotriva. Are deja trasate planurile cel putin pentru anul in curs.
"Nu ies la pensie. Cand am vandut apa, am iesit de pe o piata cu vanzari de cateva sute de milioane de euro, intrand pe lactate, un segment care ajunge la vanzari anuale de un miliard de euro. Acum ma uit catre energie, o piata de zeci de ori mai mare", spune el.
Grupul francez, principalul competitor al Danone si producatorul marcii President, nu are operatiuni de productie in Romania, fiind prezent doar prin intermediul importurilor. Lactalis a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 9,6 mld. euro, din care 54% au provenit din afara Frantei. Grupul are 33.500 de angajati in 125 de fabrici, dintre care 51 in afara Frantei. In regiune, Lactalis mai detine centre de productie si in Serbia sau Republica Moldova.
"Presedintele Lactalis, Emmanuel Besnier, a venit pentru prima data in Romania in 2003, voia sa vada compania LaDorna cu ochii lui. Imi amintesc ca era grabit si de aceea am inchiriat un elicopter cu care am zburat pana la Vatra Dornei. A stat atunci doua sau trei zile, a vizitat fabricile si mi-a spus atunci ca am reusit sa construim o marca frumoasa", isi aminteste Valvis.
Cu toate acestea, cand s-au asezat la masa negocierilor, niciunul dintre cei doi nu a cedat, asa ca totul a ramas la vremea aceea in stand-by. "Eu i-am propus un deal incrucisat, in care unul dintre noi va avea 51% din Dorna Lactate (businessul cu lapte), iar celalalt 49% din aceeasi afacere, in timp ce in businessul cu branzeturi (Dorna SA), situatia era inversa".
"Ne-am reintalnit in decembrie 2007, intr-un moment in care LaDorna era dorita de foarte multi operatori strategici, dar si investitori institutionali", spune Valvis.
In decembrie 2007, Bogdan Iliescu, director in cadrul BRD/SG Corporate Finance, desemnat de grupul francez pentru a coordona procesul de achizitie al LaDorna, i-a propus lui Valvis o intrevedere cu francezii. "Pentru Lactalis, cel mai mult a contat forta brandului LaDorna, cota de piata pe segmental laptelui UHT (peste 50%, potrivit lui Valvis), precum si potentialul de dezvoltare al companiei pe segmentul produselor ecologice, atat la nivel local, cat si pe pietele externe".
LaDorna a finantat pana in momentul de fata 44 de ecoferme, in timp ce in etapa a doua s-au construit deja alte 11 ecoferme in Bistrita, urmand ca pana la finalul anului, numarul lor sa treaca de 155. "A fost decizia celor doi patroni sa faca acest deal. Pe de o parte, eu aveam intentia ferma de a dezvolta vinurile (a investit deja 6 mil. euro in domeniile de la Samburesti - n. red.) si de a produce cereale ecologice, iar Lactalis dorea sa intre pe piata romaneasca."
Intrarea grupului francez in Romania este un prim semnal ca multinationalele mizeaza pe piata locala, estimata la un miliard de euro in prezent, insa cu un potential de crestere pana la 3-4 mld. euro.
"Lactalis s-a angajat ferm sa extinda si sa consolideze activitatea de productie din Romania, vine cu un program important de investitii si cu dorinta de a dezvolta brandul. Structurile actuale sunt asigurate si nu va exista un program de restructurare", spune omul de afaceri care conduce un grup cu 1.200 de angajati. Valvis va ramane anul acesta presedinte al Consiliului de administratie, managerii LaDorna vor ramane in functii, urmand ca francezii sa aduca oameni pe cateva pozitii noi recomandate deja de actualul presedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO