Companii

Valoarea Proiect Bucuresti a crescut cu 80%

08.08.2008, 21:13 219

Valoarea companiei Proiect Bucuresti, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de servicii de arhitectura si proiectare a imobilelor, a crescut cu peste 60% in ultimul an, pana la 173,1 mil. lei (circa 50 mil. euro), dupa preluarea in 2007 de catre compania Bantisco Holdings, controlata de un grup de investitori straini, pentru circa 30 de mil. euro, potrivit unor surse din piata.
Noua evaluare a fost facuta de compania specializata in evaluari Desturza Espert Consult, la solicitarea Bantisco.
Compania se va diviza si va transfera terenurile si cladirile situate in sectorul 1 din Capitala unei firme nou infiintate, Alecsandri Estates, si ia in calcul listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), se arata intr-un raport publicat in Monitorul Oficial. Bantisco Holdings controleaza inca de anul trecut aproape 90% din titlurile firmei din Capitala, restul fiind detinut de alti actionari.
Printre actionarii care au vandut participatiile de la Proiect Bucuresti se numara si Constantin Dragan (fostul director general al companiei).
Divizarea Proiect Bucuresti va fi derulata pentru a eficientiza managementul companiei, iar listarea la Bursa este o posibilitate luata in considerare pentru viitor, in functie de situatia pietelor de capital.
Astfel, reorganizarea companiei va permite asocieri cu parteneri internationali de afaceri sau intrarea unor firme internationale de arhitectura in actionariatul Proiect Bucuresti, in vederea obtinerii unor angajamente in afara Romaniei. Noua companie rezultata din divizare, Alecsandri Estates, va fi detinuta integral de Bantisco Holdings, restul actionarilor Proiect Bucuresti urmand sa fie recompensati prin actiuni de valoare echivalenta in cadrul firmei de arhitectura si proiectare. In urma divizarii, participatia Bantisco Holdings in cadrul Proiect Bucuresti se va diminua de la 89,4% la 83,05%.
In urma divizarii, Alecsandri Estates va primi doua proprietati constand in terenuri si constructii, ambele in sectorul 1 din Capitala. Cele doua terenuri totalizeaza peste 7.000 de metri patrati. Alecsandri Estates este evaluata la 65,2 milioane lei.
Proiect Bucuresti, companie infiintata in 1953, care a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 9,5 milioane de euro, potrivit datelor publicate in Ministerul Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO