Companii

Vacanţă pe apă. Un om de afaceri, un doctor şi un avocat au scos din buzunare între 25.000 € şi 60.000 € pentru o croazieră în jurul lumii

Vacanţă pe apă. Un om de afaceri, un doctor şi un avocat au scos din buzunare între 25.000 € şi 60.000 € pentru o croazieră în jurul lumii

Autor: Mirabela Tiron

01.02.2012, 00:04 2120

Din ce în ce mai mulţi români aleg să îşi pe­trea­că vacanţele în croaziere pe Marea Me­di­te­rană, insulele Caraibe sau chiar în jurul lumii pentru tarife de la 400 de euro până la chiar 60.000 de euro pentru cele mai luxoase cabine.

Naufragiul vasului de croa­zieră Costa Con­cordia de la jumătatea lunii ianuarie a scos la iveală faptul că din cei 3.000 de pasageri ai va­po­rului, 29 erau români. Mai mult chiar, nu­mărul românilor era mai mare decât cel al tu­riş­tilor din state cu un PIB/capita net superior. "Este greu de făcut pro­filul consu­ma­to­ru­lui de croaziere. Persoane din toate categoriile de vârstă şi cu venituri dife­rite aleg astfel de va­canţe, mai ales că plaja de preţuri a unei croa­ziere este foarte variată. Cere­rea pentru croa­ziere a început să crească din 2009, când pre­ţurile acestor pachete au de­venit mai atractive şi continuă să fie pe creş­tere", spune Vlad Po­pescu, directorul de vân­zări al agenţiei de tu­rism Club Croaziere, inregistrata pe firma Flumen Viaggi Inter­na­tional din Bis­triţa. Agenţia din Bistriţa este unul dintre par­te­nerii din România ai Costa Cruises, com­pania care opera vasul Costa Con­cordia.

O sută de nopţi în jurul lumii

Una dintre cele mai scumpe croaziere vândute pe piaţa românească este o croazieră de 100 de nopţi în jurul lumii achiziţionată de un om de afaceri român pentru 65.000 de euro. "În ianuarie 2013 va pleca în croazieră cu par­te­nera lui. Aceştia au rezervat una dintre cele mai luxoase cabine, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi", a spus Vlad Popescu. El susţine că deşi în medie românii care merg în vacanţe pe nave de croazieră alocă între 400 şi 500 de euro, mai sunt şi clienţii cu bugete mari. Şi familia unui avocat, cea a unui doctor şi un om de afaceri român au plătit pentru o croazieră în jurul lumii între 25.000 şi 30.000 de euro. Agenţiile de turism estimau în vara anului trecut că peste 9.000 de români ar urma să plece în 2011 în excursii pe vase de croazieră, plătind pe vacanţe mai mult de opt mil. euro, după ce în 2010 cheltuielile aferente celor 8.000 de turişti au fost de 6,5 mil. euro.

16 persoane, 10.000 de euro

"Mi-am petrecut două vacanţe pe vase de croa­zieră. Anul trecut am mers într-o croazieră pe Marea Mediterană o săptămână, pentru care am plătit în jur de 1.000 de euro de per­soană. Mi-am luat toată familia, părinţii, fa­mi­lia surorilor, copii care au avut reducere şi am mers în această vacanţă, care a costat 10.000 de euro dat fiind că am fost 16 persoa­ne", a spus Ionuţ Negoiţă, proprietarul ho­te­lului Rin Grand. El a spus că şi-a mai pe­tre­cut o vacanţă pe un vas în Ca­raibe, bugetul fiind de 4.000 de euro. Omul de afa­ceri a susţinut că îi plac va­canţele pe apă dat fiind că poate vizita mai multe locuri într-un timp scurt.

Preţurile pentru o croazieră diferă foarte mult, în funcţie de linie, de tipul de cabină (cameră simplă interioară, cameră cu vedere exterioară, cameră cu vedere exterioară şi balcon/terasă, apartament, apartament pre­zi­den­ţial), de perioadă, de durata şederii, dar şi de momentul rezervării. Preţurile sunt mai mici cu cât rezervările se fac mai din timp, deoa­rece preţul cabinelor este influenţat de disponibilitate.

Casiana Băsea - managerul agenţiei Office Travel (înregistrată pe firma Key Office) care ope­reză site-ul croaziere.net (lucrând cu peste 10 linii de croazieră) - susţine că anul trecut a vândut 5.000 de croaziere şi că se aşteaptă ca anul acesta cererea să fie în creştere. "Un cuplu va pleca pentru 21 de nopţi într-o croazieră în America de Sud cu com­pa­nia Holland America. De asemenea, alt cuplu a plătit 14.000 de dolari pentru o croazieră de 14 nopţi în Caraibe în martie anul acesta". Eşuarea navei de croa­zieră Costa Concordia, operată de Costa Crui­ses, nu a afectat cererea pentru aceste pachete, a adăugat ea.

De la piscină la teren de tenis

Vasele de croazieră pot merge aproape oriunde pe harta lumii. La bordul navelor se servesc mese pe tot parcursul zilei - atât în regim à la carte, cât şi bufet -, dar există şi alte facilităţi, precum acces în baruri, discoteci, săli de spectacol, patinoar, cazinou, săli de fitness, piscine sau terenuri de tenis, volei şi baschet. Românii care îşi cumpără o astfel de vacanţă trebuie să se deplaseze până la unul dintre porturile de unde se fac îmbarcări, ceea ce implică costuri suplimentare care se adaugă la preţul croazierei. Între anii 2005 şi 2010 linile de croazieră au transportat aproape 100 de milioane de pasageri, cu un total de 16 decese legate de accidente maritime. În prezent, cele mai mari companii de croazieră din lume sunt Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises, Star Cruises, MSC şi Louis Cruise Lines.

Cifrele unei croaziere

  • 9.000 de români au fost anul trecut pe un vas de croazieră.

  • 8 mil. euro, piaţa vacanţelor pe vase de croazieră în 2011, respectiv un preţ mediu de aproape 900 de euro.

  • 400-500 de euro, tariful preferat de românii care aleg vacanţele pe vapor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO