Companii

Urmează ZF Power Summit, 17-18 februarie. România nici n-a apucat să scoată gazul din Marea Neagră şi deja se ridică o întrebare: mai este acesta combustibilul viitorului?

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas

Autor: Roxana Petrescu

13.02.2020, 09:30 448

Proiectele de miliarde de euro de exploatare a gazului din Marea Neagră, din zona de mare adâncime, bat pasul pe loc din cauza modificărilor legislative, în timp ce Rusia tocmai şi-a întărit poziţia de furnizor strategic de gaz al Europei prin recenta lansare a TurkStream.

Acest gazoduct ocoleşte Ucraina, străbătând Marea Neagră, şi se înţeapă în Turcia, care astfel devine un hub major pentru regiunea sud-est europeană. Acesta era şi rolul la care visa România. În schimb însă, pe plan local investiţiile sunt îngheţate, ExxonMobil, cel mai puternic investitor în zona de mare adâncime, îşi face bagejele, iar pe plan european gazul începe să pară ca un combustibil secundar, regenerabilele fiind în centrul atenţiei.

Mai este gazul combustibilul viitorului sau deja a devenit ştirea zilei de ieri, iar România nici nu a apucat să-l scoată? Cum mai poate Marea Neagră atrage investitori când cei mari pleacă? Care sunt proiectele de transport, stocare sau lichefiere de gaz pe care România la poate dezvolta sau la care poate participa? Acestea sunt doar câteva dintre temele care vor fi dezbătute în cadrul celei de-a noua ediţii a ZF Power Summit, evenimentul dedicat în exclusivitate temelor energetice organizat de ZF. La masa discuţiilor se vor afla Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, Ion Sterian, director general Transgaz, Boyana Achovski, secretar general Gas Infra­structure Europe (GIE), Oana Ijdelea, partener, Ijdelea Mihăilescu şi Bogdan Văduva, partner, head of energy & natural resources la KPMG.

De opt ediţii consecutive, ZF Power Summit şi-a consolidat rolul de scenă pentru cele mai fierbinţi dezbateri dedicate în exclusivitate sectorului energetic, reunind în jurul temelor propuse elita unui domeniu de peste 30 miliarde de euro. Cea de-a noua ediţie, care va avea loc pe 17-18 februarie la Bucureşti, Hotel Radisson, Sala Atlas, nu va face excepţie.

În contextul în care o abordare diferită a sectorului energetic este obligatorie, ZF facilitează încă o dată dialogul constructiv între toţi stakeholderii din domeniu printr-o nouă ediţie a ZF Power Summit dedicată tranziţiei energetice şi mai ales măsurilor concrete prin care acest lucru se poate realiza în România.

ZF Power Summit. Două zile, totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO