Companii

Urmează ZF Power Summit, 17-18 februarie: Cum poate România, o ţară aproape independentă în privinţa resurselor, să ajungă la confortul energetic?

Mare parte din vechea gardă de executivi din energie s-a schimbat de la primele ediţii ale ZF Power Summit. GALERIE FOTO

Mare parte din vechea gardă de executivi din energie s-a schimbat de la primele ediţii ale ZF Power Summit. GALERIE FOTO

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Roxana Petrescu

10.02.2020, 09:30 244

Care este cea mai realistă so­luţie pentru atingerea con­­fortului energetic în­tr-o ţară aproape inde­pen­den­­tă din punctul de vedere al resurselor?

Dezvoltatorii noilor ansambluri rezi­denţiale exclud din start racordarea lo­cuin­ţelor pe care le construiesc la RADET şi se orientează către alter­na­tive precum centralele individuale sau cele de bloc. În condiţiile în care doar în 2018 s-au dat în folosinţă aproape 6.000 de locuinţe noi, RADET pierde astfel mii de clienţi în fiecare an. Deşi RADET este o soluţie eficientă pen­tru blocurile cu peste 100 de apar­ta­mente, dezvoltatorii se feresc de aceas­tă variantă, deoarece imaginea com­paniei este negativă în ochii consumatorilor. De aceea, în 90% din cazuri, spun unii inves­titori, este aleasă soluţia centra­le­lor individuale pe gaz.

La începutul lunii noiembrie 2019, RADET a intrat în faliment, ca urmare a unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti. Compania acumulase da­torii de 3,6 mld. lei către ELCEN, produ­că­to­rul de electricitate şi căldură al Capi­ta­lei. Între timp, locuitorii mai multor car­tie­re din Bucureşti, din blo­curi racor­date la RADET, au tremurat în noiem­brie, neavând căldură sau apă caldă.

În acest context, Ziarul Financiar fa­ci­li­tează dialogul dintre toţi stake­hol­derii din domeniul energiei odată cu o nouă ediţie a ZF Power Summit, care va avea loc pe 17 şi 18 februarie. Eve­ni­mentul este dedicat tranziţiei ener­ge­tice, măsurilor concrete prin care acest lucru se poate realiza în România, dar şi so­luţiilor pentru ca România să valo­ri­fice resursele pe care le are la dispoziţie.

De opt ediţii consecutive, ZF Power Summit şi-a consolidat rolul de scenă pentru cele mai fierbinţi dez­bateri de­di­cate în exclusivitate sec­torului energetic, reu­nind în jurul te­me­lor propuse elita unui domeniu de peste 30 miliarde de euro. Cea de-a no­ua ediţie, care va avea loc în Bucureşti, la Hotel Radisson, Sala Atlas, nu va face excepţie.

Cum ar putea arăta mixul energetic în următorii zece ani? Ce rol va avea atunci gazul? Care sunt tehnologiile care facilitează tranziţia energetică şi ma­nagemetul eficient al resurselor? Cum poate câştiga industria locală din această tranziţie? 

Cum se împacă trecerea la energia regen­erabilă cu nevoia de alimentare con­tinuă în absenţa stocării? Care este potenţialul activismului energetic? Devin prosumatorul sau asociaţiile de mici producători-consumatori un con­curent pentru greii din energie?

Acestea sunt doar câteva dintre te­mele pe care le vor dezbate speakerii invitaţi la ZF Power Summit 2020, într-o ediţie maraton cu subiecte fierbinţi din sectorul energetic.

Pe lista de speakeri deja confirmaţi se numără: Virgil Popescu, ministru al eco­no­miei, energiei şi mediului de afaceri, Eric Stab, preşedinte & CEO Engie Ro­mâ­nia, Ondrej Safar, country manager, CEZ România, Alessio Menegazzo, di­rector sustenabilitate şi afaceri insti­tu­ţio­nale Enel România, Manfred Paasch, CEO E.ON România, Corneliu Bodea, pre­şe­dintele Centrului Român al Energiei, Bogdan Badea, preşedinte di­rec­torat Hidroelectrica, Camelia Ene, CEO & country chairman, MOL Româ­nia, Alexandru Teodorescu, CEO e-charge Renovatio.

De asemenea, au confirmat pre­zen­­ţa Carmen Neagu, strategy and busi­ness development counsellor, Energobit Group, Carmencita Constantin, general ma­nager GE Power Infrastructure Ro­mâ­nia, Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, Cosmin Ghiţă, director ge­­neral Nuclearelectrica, Corina Popescu, di­rec­tor general Electrica, Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, lider pen­tru Europa Centrală respon­sa­bil de in­dustria gazelor naturale, petrolului şi pro­duselor chimice, Mihai Draghici, se­nior manager, asistenţă în afaceri, EY România, Valeriu Binig, director re­glementări şi antitrust, Enel România şi mulţi alţii.

Cum va arăta România din punct de vedere energetic în zece ani? Aflaţi la ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO