Companii

Urmează ZF Pharma, 25-26 septembrie: Numărul de laboratoare private a depăşit pentru prima dată 2.000 de unităţi

Urmează ZF Pharma, 25-26 septembrie: Numărul de...

Autor: Mirabela Tiron

12.09.2018, 00:07 321

Numărul de laboratoare medicale private a ajuns anul trecut la puţin peste 2.000 unităţi, faţă de 1.980 de labo­ra­toare cu un an în urmă, Bucureştiul fiind oraşul care deţine un sfert din această reţea, potrivit unei analize făcute de ZF, pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

La stat funcţionau 2.074 de labora­toare anul trecut, astfel că dacă mediul privat păstrează ritmul de extindere numărul de unităţi private l-ar putea depăşi pe cel al laboratoarelor de stat. Marii jucători s-au dus şi către oraşele mici cu centre de recoltare pentru a-şi asigura volumele profitând de lipsa investiţiilor în centre de stat.

Decontările de la Casa de Sănătate (CNAS) pentru analize medicale şi investigaţii paraclinice (ecografii, RMN, altele) au crescut cu 10% anul trecut, la 721 de milioane de lei, iar pentru acest an s-au alocat 774 de milioane de lei, arată datele de la Casă. În continuare, plafoanele pentru analize medicale se epuizează în primele zile ale lunii, pacienţii cu bilet de trimitere găsesc cu greu un loc în baza biletului şi chiar ajung în final să scoată bani din buzunar pentru a efectua analizele recomandate de medic.

Laboratoarele reprezintă divizii profitabile şi un motor de creştere important pentru cei mai mari doi jucători privaţi de pe piaţa serviciilor medicale.

Divizia de laboratoare contribuie cu 19% în cifra de afaceri a MedLife şi cu 25% în cifra de afaceri a Regina Maria, arată ultimele date.

Ultimele date arătau ca MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private, a investit în deschiderea a 25 de laboratoare şi 75 de centre de recoltare în ţară, în timp ce Regina Maria are 20 de laboratoare şi 30 de puncte de recoltare, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO