Companii

Urmează conferinţa ZF Liderii economiei locale. Top 1.000 cele mai mari companii din România: Comerţul, industria prelucrătoare şi transporturile domină autoritar businessul românesc

Urmează conferinţa ZF Liderii economiei locale. Top...

Autor: Dana Ciriperu

03.04.2019, 00:06 494

Comerţul, industria prelucrătoare şi trans­porturile sunt cele mai mari trei sec­toare din businessul românesc raportat la ci­fra de afaceri totală a companiilor, cu un rulaj de 974 miliarde de lei (212 mld. euro), 70% din total.

„Principalul motor al creşterii PIB a rămas în 2018, la fel ca în 2017, consumul, care s-a văzut mai ales în vânzările mai mari ale comercianţilor, dar şi în turism şi alte servicii. Însă pe fondul cererii interne foarte ridicate faţă de ofertă, deficitul de cont cu­rent şi-a continuat deteriorarea, chiar dacă ex­porturile s-au majorat, consemnând un plus de circa 9% în fiecare din ultimii doi ani“, arată Dan Bădin, partener coordo­nator ser­vicii fiscale şi juridice al Deloitte Româ­nia, într-un comentariu publicat în catalogul Top 1.000 cele mai mari companii din România. 

Reţeaua de benzinării a grupului austriac OMV Petrom, magazinele Kaufland şi ben­zi­năriile Rompetrol sunt cei mai mari jucă­tori din comerţul românesc. Dedeman (Adrian şi Dragoş Pavăl), Altex (Dan Ostahie), Fildas Trading (Anca Vlad) sunt cele mai mari afaceri antrepre­noariale din co­merţ, toate trei cu vânzări de peste 1  milliard de lei.

Comerţul este principala activitate a fir­melor de top din România, fie că este vorba de comerţ alimentar (Kaufland, Carrefour sau Lidl), comerţ cu carburanţi (reţelele de ben­zinării deţinute de OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil sau MOL), comerţ cu cereale (marii traderi străini -  Cofco, Ameropa, ADM Trading sau Cargill), comerţ auto (Renault, Porsche Ro­mânia sau Ţiriac Auto), comerţ cu medicamente (Mediplus, Farmexim, Fildas Trading), comerţ cu materiale de con­strucţii (Dedeman, Arabesque).

Industria prelucrătoare este cel mai mare angajator din economie, cu peste 1,1 milioane de oameni, iar ca cifră de afaceri se află pe locul doi după comerţ, cu un rulaj de 361 mld. lei (78,5 mld. euro) în 2017.

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, este şi lider al industriei prelucrătoare, la fel ca în 2016, iar producătorul de mobilă Aramis Invest din Baia-Mare este cel mai mare business antreprenorial din producţie, cu afaceri de 1 mld. lei în 2017

Industria prelucrătoare include firmele din industria auto, fabricarea produselor din ţiţei, industria alimentară, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, textile şi îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, mobilă, industrie chimică, fabricarea produselor farmaceutice (companii cu cod CAEN între 10 şi 33).

Transporturile, al treilea sector din business ca volume ale cifrelor de afaceri, înregistrează în 2017 vânzări de 84 mld. lei (18,2 mld. euro) şi un total de 367.000 de angajaţi, arată datele de la Registrul Comerţului.

Statul, prin companiile sale de transport de marfă şi călători, rămâne cel mai mare jucător din piaţa transporturilor, însă nu a reuşit să scape de pierderi în cazul a trei dintre cele mai mari companii ale sale: CFR Călători, Tarom şi CFR Marfă, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Cele mai mari 1.000 de companii din România au înregistrat afaceri de 670 mld. lei în 2017 (144 mld. euro), în creştere cu 12% faţă de anul anterior. Ca greutate în business, top 1.000 reprezintă 47% ca pondere în cifra de afaceri, o treime ca pondere în profit şi un sfert ca pondere în numărul de salariaţi.

„Creşterea economiei în fiecare din ultimii doi ani este strâns legată de performanţele companiilor, reflectate de evoluţia pozitivă a cifrelor de afaceri şi, mai important, a profiturilor, mai ales din sectoarele bancar, energie, fabricarea componentelor şi echipamentelor, comerţ sau comunicaţii“, mai spune Dan Bădin.
 

Conferinţa Liderii economiei locale - Top 1.000 cele mai mari companii din România. Puterea exemplului va avea loc joi 11 aprilie 2019 la hotelul Sheraton din Bucureşti începând cu ora 09:00. Evenimentul este organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO