Companii

Urmează conferinţa ZF Digital ’21: Cum accelerăm transformarea digitală? Cine au fost „campionii“ digitalizării şi care sunt principalele blocaje în valorificarea potenţialului pe care îl are tehnologia pentru economie şi societate?

Liderii industriei de telecom vin la ZF Digital ’21: Liudmila Climoc - CEO al Orange, Dina Tsybulskaya - CEO al Telekom Romania Mobile Communications, Achilleas Kanaris - CEO al Vodafone România şi Valentin Popoviciu - vicepreşedinte, RCS&RDS/Digi vor discuta despre viitorul industriei locale de comunicaţii.

Liderii industriei de telecom vin la ZF Digital ’21: Liudmila Climoc - CEO al Orange, Dina Tsybulskaya - CEO al Telekom Romania Mobile Communications, Achilleas Kanaris - CEO al Vodafone România şi Valentin Popoviciu - vicepreşedinte, RCS&RDS/Digi vor discuta despre viitorul industriei locale de comunicaţii.

Autor: Adrian Seceleanu

28.10.2021, 10:00 162

♦ În prima zi a evenimentului liderii giganţilor din piaţa de telecom se reunesc pentru prima oară de la finalizarea tranzacţiei de achiziţie a fostului Romtelecom pentru a discuta ce urmează în industria de comunicaţii pentru România.

Accelerarea transformării digitale re­prezintă tema cheie a ediţiei cu numărul 11 a ZF DIGITAL SUMMIT, evenimentul care reuneşte an de an cei mai importanţi lideri ai industriei de telecom şi hi-tech din România, subiectul ediţiei din acest an (10-11 noiembrie) fiind ales în contextul în care odată cu izbucnirea pandemiei tehnologia a devenit esenţială în multe sectoare din economie şi societate.

 De la debutul pandemiei de COVID - 19, în urmă cu aproape doi ani de zile, companiile private şi chiar sectorul public au accelerat procesele de digitalizare la un nivel fără precedent, industria de tech locală a generat primul său unicorn listat la Bursa din New York – UiPath, iar tehnologia şi discuţiile despre ea au fost mai prezente ca niciodată pe agenda principalilor actori din economie, societate şi politică.

În nici doi ani s-au făcut progrese cât în cinci sau poate chiar mai mult în materie de digitalizare, de adopţie a plăţilor online, a fluxurilor digitale de documente. Companii private au reuşit să deschidă noi linii de business online în câteva zile iar altele s-au reinventat digital pentru a nu dispărea în noul context dramatic în care ne-am aflat.

Totuşi, cu toate aceste progrese – unele de neimaginat chiar şi în 2019, România rămâne codaşă la nivelul Uniunii Europene în adopţia şi utilizarea tehnologiei şi pierde teren chiar şi în raport cu ţări precum Republica Moldova în transformarea digitală.

ZF Digital ’21 îşi propune să fie şi un moment de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, şi să ajute la identificarea „campionilor“ digitalizării din această perioadă dar şi să identifice, cu ajutorul invitaţilor săi, care sunt principalele blocaje în accelerarea şi valorificarea, la maximum, a potenţialul pe care îl are tehnologia pentru economie şi societate.

Această perioadă a confirmat ceea ce jucătorii din piaţa de telecomunicaţii spun de ani de zile: o infra­structură puternică de telecom – fixă şi mobilă –  este cheie pentru orice economie digitală. Iar migrarea masivă către educaţia online, către munca în sistem hibrid şi către diferite soluţii digitale au pus la test reţe­lele de comunicaţii. Acest test a venit într-un moment cheie pentru piaţa locală de telecom, respectiv în plin proces de consolidare al pieţei, în care fosta companie de cablu UPC este integrată de Vodafone iar Orange tocmai ce a primit acordul pentru a demara integrarea diviziei fixe a Telekom. După ani de zile în care au predicat despre beneficiile unei asemenea consolidări operatorii de telecom se află acum în această poziţie, astfel că ne vor putea spune ce va câştiga România acum că are trei mari jucători cu operaţiuni fixe şi mobile în piaţă în loc de 4.

La eveniment şi-au confirmat participarea liderii industriei locale de telecom: Liudmila Climoc - CEO al Orange, Dina Tsybulskaya - CEO al Telekom Romania Mobile Communications, Achilleas Kanaris - CEO al Vodafone România şi Valentin Popoviciu - vicepreşedinte, RCS&RDS/Digi.

O temă importantă care va fi dezbătută şi în acest an este legată de birocraţia din construcţia de reţele de telecom şi situaţia acoperirii cu net a României în mediul rural – temă devenită esenţială în contextul migrării educaţiei în mediul online. Discuţia vine într-un context în care multe reglementări privind construcţia de reţele, cerute de ani de zile de industrie, nu au fost adoptate, iar licitaţia 5G a fost amânată de mai multe ori şi încă se află într-o zonă neclară.

Întreaga Românie a vibrat la povestea de succes a UiPath - un start-up pornit în România care a ajuns să fie un lider global în industria roboţilor software - dar întrebarea presantă acum este ce şi cum putem face să avem mai multe companii de acest tip, să încurajăm iniţiativele antreprenoriale fără a pierde nici investiţiile giganţilor hi-tech pe piaţa locală? Cât de competitivă mai este România în faţa vecinilor săi şi ce avantaje mai mare în acestă competiţie globală?

 

Ce a fost la ZF Digital Summit 2018

♦ Industria IT&C poate ajunge în 5 ani la o pondere de 10% din PIB. Statul nu exclude apariţia unor jucători noi la licitaţia 5G din 2019 ♦ Operatorii de telecom: Aşteptăm clarificarea tarifelor de acces pe proprietăţile publice şi simplificarea regimului de autorizare ♦ Unde este ecosistemul de start-up-uri IT din România: există capital de investit, dar nu există suficientă cultură antreprenorială şi curaj ♦ Industria IT din România va ajunge la 400.000 de angajaţi în următorii 14 ani

16-17 octombrie 2018


Ce a fost la ZF Digital Summit 2019

♦ Operatorii de telecom: Suntem gata să construim reţele 5G şi să digitalizăm România, dar avem nevoie de un plan clar de la autorităţi ♦ Obişnuiţi-vă cu ideea că veţi lucra alături de „colegi“ roboţi, ei vă vor scăpa de rutina care deja vă sufocă. Oamenii pleacă după doi ani din poziţii de suport tehnic pentru că fac aceleaşi lucruri şi nu pot creşte deloc ♦ Angajaţii din mediul privat dar şi din administraţie ar trebui să se pregătească să lucreze alături de roboţi software - aplicaţii care sunt capabile să realizeze activităţi de rutină în locul oamenilor

15-16 octombrie 2019


Ce a fost la ZF Digital Summit 2020

♦ Operatorii de telecom strigă în cor: Implementaţi legislaţia promisă, simplificaţi autorizarea, alocaţi spectru suplimentar şi aduceţi fonduri europene ♦ România trebuie să accelereze procesul de digitalizare atât prin dezvoltarea infrastructurii, cât şi prin reforma educaţiei, pentru creşterea abilităţilor digitale la nivelul întregii societăţi

5-6 noiembrie 2020

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO