Companii

Unul din cele mai controversate procese din România se apropie de final: Nicuşor Dan a semnat, în numele Primăriei Capitalei, reeşalonarea datoriei de 125 mil.euro către familia Constanta, pe o perioadă de 50 de luni

Unul din cele mai controversate procese din România se...

Autor: Roxana Rosu

03.06.2022, 16:06 422

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat vineri că a semnat, în numele Primăriei Generale, un acord  cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane euro pe care municipalitatea o ore, conform unei decizii judecătoreşti definitive din anii trecuţi.

Acordul prevede eşalonarea sumei pe o perioadă de 50 de luni, cu plăţi lunare până la stingerea întregii datorii. Documentul semnat prevede că, pe perioada derulării acordului, conturile Primăriei Generale nu pot fi blocate.

”Acesta este punctul final al negocierilor purtate de mai bine de un an de zile, în care un rol important l-a avut şi Comisia Constanda din primărie, cea care a avut mai multe întâlniri dedicate găsirii de soluţii la această problemă (atât întâlniri interne, cât şi cu familia ori avocaţii familiei Constanda). Subliniez, de asemenea, că aceasta este ultima eşalonare de datorii dintr-un şir de eşalonări pe care am fost obligat să le fac de la preluarea mandatului, pentru a repune pe picioare PMB din punct de vedere financiar şi pentru a-i reface credibilitatea pe piaţa financiar-bancară.”, a declarant Nicuşor Dan.

Primarul general a adăugat în postarea sa de pe Facebook că a avut negocieri în urma cărora a reuşit să eşaloneze mai multe datorii lăsate de administraţia Firea, menţionând patru dintre ele: datoria STB către ANAF, datoria municipalităţii pentru autobuzele Otokar cumpărate şi neplătite, datoria pentru staţiile de autobuz, datoria pentru iluminatul de sărbători 2020-2021.

Omul de afaceri Costică Constanda a intrat în 2004 în proprietatea unui teren de trei hectare din Parcul Bordei din Bu­cureşti, retro­cedatde către Traian Băsescu pe vremea când era primar al Capitale, în contul unor drepturi litigioase pe care omul de afaceri le cumpă­rase de la Dumitru Tudor şi Eugen Lincaru, care la rândul lor cumpăraseră dreptu­rile de la moşte­nitorii Parcului Bordei. Ul­te­rior, în mandatul de pri­maral lui Adriean Videa­nu, Constanda a primit la schimb pentru lotul din parcul Bordei o parcelă de 2,8 hectare din Satul Francez.

La scurt timp, el a vândut 1,6 ha din acest lot către compania elenă Raptis Kavouras, pentru un preţ negociat de 68 de milioane de euro (4.200 de euro/metrul pătrat), cu condiţia ca pentru acest teren să fie obţinut un plan urbanistic zonal (PUZ) având u ncoeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,5 şi procent de utilizare a terenului (POT) de 60%. Dar, în condiţiile în care PUZ-ul nu a fost obţinut până în noiembrie 2008, Raptis Kavouras a blocat tranzacţia, deşi plătise un avans de 35 de milioane de euro pentru acel lot.

În aceste condiţii, Constanda a dat în judecată, în 2010, Primăria Capitalei şi Consiliul General, solicitând la Tribunalul Bucureşti rezoluţiunea contractului de schimb din 2008 şi repunerea părţilor în situaţia anterioară, respectiv plata de către primărie a 200 de milioane de euro pentru terenul din Parcul Bordei, n timp ce el ar urma să renunţe la lotul din Satul Francez în favoarea Primăriei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO